Сталин за украинския национализъм

Сталин за украинския национализъм
  • Публикация: 
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:
И. В. Сталин — Събрани съчинения. Том 15, »Разговор с А.С. Яковлев 26 март 1941 г., с. 17
 
Сталин за украинския национализъм
 
«Не, ние постъпваме правилно, като толкова строго наказваме националистите от всякакви видове. Те са най-добрите помощници на нашите врагове и най-злите врагове на собствените си народи. В крайна сметка заветната мечта на националистите е да раздробят Съветският съюз на отделни „национални” държави и тогава той ще стане лесна плячка за враговете. Народите, населяващи Съветския съюз, в по-голямата си част, ще бъдат физически изтребени, а останалата част ще се превърне в безсловесни и жалки роби на завоевателите.
 
Не е случайно, че презрените предатели на украинския народ — лидерите на украинските националисти, всички тези мелники, коновалци, бандеровци вече са получили задача от германското разузнаване да разпалват омразата към руснаците сред украинците, които също са руснаци, и да търсят отделяне на Украйна от Съветския съюз. Същата стара песен от древни времена от периода на Римската империя: разделяй и владей.
 
Британците са особено успешни в разпалването на национална омраза и подбуждането на едни народи срещу други. Благодарение на такава тактика, подкупвайки жалките и корумпирани лидери на различни народи, капиталистическата островна Англия — първата фабрика в света, нищожно малка по своите размери, успя да завземе огромни територии, да пороби и ограби много народи по света, да създаде «Велика» Британска империя, в която, както самохвалнически казват британците, слънцето никога не залязва…
 
При нас този номер, докато сме живи, няма да мине.
 
Така че напразно хитлеристките глупаци наричат ​​Съветския съюз „къща от карти”, която уж ще се разпадне при първото сериозно изпитание, разчитат на крехкостта на приятелството между народите, населяващи страната ни днес, надяват се да ги скарат помежду им.
 
В случай на германско нападение срещу Съветския съюз, хората от различни националности, населяващи нашата страна, ще я защитават, без да щадят живота си, като своя горещо любима Родина.
 
Националистите обаче не бива да се подценяват. Ако им бъде позволено да действат безнаказано, те ще донесат много беди. Ето защо те трябва да бъдат държани в желязен каиш, да не се допуска подкопаване на единството на Съветския съюз».
 
 
Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Станете почитател на Класа