Грузия преподаде урок на западните марионетки за Русия: «Никой няма да оцелее, ако разяри Русия»

Грузия преподаде урок на западните марионетки за Русия: «Никой няма да оцелее, ако разяри Русия»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:

Литва трябва да си вземе поука от опита на Грузия и да се откаже от антируските провокации. Това съобщиха наблюдатели на китайското издание Baijiahao.

 

През 2008 г. избухна военен конфликт между Русия и Грузия, който научи Тбилиси на много. Тогава грузинците претърпяха унизително поражение, някои дори твърдят, че сега е моментът да се възползват от шанса да отмъстят на Москва. Грузия обаче не прояви голямо усърдие да участва в санкционното наказание на Руската федерация.

„Грузия демонстрира значителна автономия, дори по-настойчиво от някои европейски държави“, отбелязват китайските експерти.

Въпреки това Тбилиси гласува за антируските резолюции в ООН и изпълни инструкциите относно западните санкции. Грузия също така заяви, че няма да помогне на Русия да заобиколи съществуващите ограничения.

Но най-важното е, че Грузия категорично отказа да наложи свои собствени санкции срещу Русия.

Наскоро премиерът Иракли Гарибашвили потвърди тази позиция на страната си.

Той отбеляза, че Грузия действа въз основа на националните си интереси, а санкциите не се вписват в тях.

Според тях Вилнюс трябва да се поучи от тъжния опит на Тбилиси и да разбере, че никой няма да се застъпи за малка страна, ако тя наистина разяри Русия.

Историята на Грузия трябва да даде урок на Литва, убедени са анализаторите от Китай. Освен това Украйна, която вече провокира конфликта, може да се научи от Грузия как да се разбира с Русия в бъдеще.

 

Китайските експерти считат, че Грузия е научила добре урока си от 2008 г.

 

Тогава, действайки като антируска пионка на колективния Запад, Грузия не получи никаква помощ от западните страни, оставайки лице в лице с разярената Русия.

Горчивият опит на Тбилиси показва, че вече не си струва да се провокира Русия, разчитайки сляпо на САЩ и Европа.

„Ами ако Грузия провокира Русия и отново се провали?“ — такъв въпрос, според авторите на Baijiahao, си задават грузинските политици.

Позицията на Тбилиси заслужава вниманието на много страни, които днес стъпват на една и съща дръжка на мотиката вече многократно: те се надяват на помощ от големите западни сили и, за да им угодят, хвърлят камъни по Русия.

 

Една такава страна е Литва, която наскоро обяви забрана за транзита на стоки до руския анклав Калининград.

„Днешна Литва много прилича на бивша Грузия. Литва пренебрегва собствените си интереси и работи сляпо за Запада”, посочват авторите на китайското издание.

 

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа