Екс-сътрудник на Белия дом предположи какво ще се случи след победата на Русия в Донбас

Екс-сътрудник на Белия дом предположи какво ще се случи след победата на Русия в Донбас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:

Екс-сътрудникът на Белия дом Пол Крейг Робъртс счита: Русия определено ще спечели в Донбас, а единственият въпрос е какво ще се случи след това.

 

Пол Крейг Робъртс, политически и икономически експерт и бивш служител в администрацията на Роналд Рейгън, представи няколко възможни сценария за развитие на събитията след руската победа.

„Ясно е, че украинските сили са загубили войната в Донбас. Какво ще се случи след победата на Русия? пита американски политически анализатор.

Според Робъртс Украйна може изобщо да няма бъдеще като пълноценна държава.

Исторически тя е била част от Полша или Русия и сега може да бъде разделена между тях.

Заинтересоваността на Варшава към връщането на Западна Украйна не е тайна за никого. Бившият служител на Белия дом счита, че идеята на Полша е да изпрати свои войски в интересния за нея регион под прикритието на миротворци.

„Те ще окупират Западна Украйна, за да държат руснаците навън и просто да останат, докато остатъците от Украйна се превърнат обратно в полска провинция“, обяснява американският експерт.

Има и друга версия за развитието на събитията. Зависи дали Вашингтон ще позволи на марионетното украинско правителство да се съгласи с руското искане.

Ако Киев обещае да демилитаризира страната и да й осигури неутрален статут, това ще удовлетвори Москва.

Въпреки това САЩ може да не дадат зелена светлина на подобни обещания, вместо това се надяват да възкресят украинската армия, за да се опита тя да си върне Донбас и вероятно дори Крим.

„Подобен опит най-вероятно ще доведе до унищожаването на Киев и Лвов“, убеден е Пол Крейг Робъртс.

В този случай украинското правителство ще съществува само в изгнание. Освен това всичко това може да увеличи заплахата от ядрена война.

Що се отнася до последствията за европейските страни, тези събития, наред с високата инфлация и намаляването на енергийните доставки, причинени от недобре обмислените санкции, могат да доведат до разпадането както на НАТО, така и на ЕС.

„Би било поетическа справедливост, ако санкциите в крайна сметка унищожават империята на Вашингтон“, каза Робъртс.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа