Хиляди протестират срещу Г-7 в Мюнхен

Хиляди протестират срещу Г-7 в Мюнхен
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.06.2022
  • Сподели:

Около 3500 протестиращи се събраха в Мюнхен, докато групата на водещите икономически сили на Г-7 проведе ежегодното си събиране в Баварските Алпи в Германия, която заема ротационното председателство тази година.
Полицията съобщи по-рано, че очаква тълпа от около 20 000, но по-малко хора се явиха на основния протест, който започна по обяд в събота, предаде германската информационна агенция dpa.
Петнадесет групи, критични към глобализацията, от Attac до Световния фонд за дивата природа, участват в демонстрациите. Различните им искания включват постепенно премахване на изкопаемите горива, запазване на биологичното разнообразие, социална справедливост и по-големи усилия за борба с глада.
„Моите искания към G7 са те да имат ясен ангажимент към енергийния преход, тоест излизането от изкопаемите горива, всички форми на изкопаеми горива, най-късно до 2035 г., за да можем да спрем да финансираме войни и конфликти", каза Килиан Уолтър от Грийнпийс.
Членове на Oxfam позираха на протест в града, носейки големи картонени глави на лидерите на Г-7, настоявайки за повече глобално равенство. „Нуждаем се от конкретни действия, за да се справим с множеството кризи на нашето време. Това означава, че G7 трябва да действат незабавно. Те трябва да се борят с глада, неравенството и бедността.", каза говорителят Тобиас Хаусшилд.
Германският канцлер Олаф Шолц във видеоподкаста си във връзка с нарастващите цени на хранителни стоки, газ и енергия каза, че „лидерите на Г-7 ще обсъдят ситуацията, предизвикана от войната,и в същото време ще гарантират, че ще спрем климатичните промени, причинени от човека".
Германският вътрешен министър Нанси Файзер призова протестиращите да се въздържат от насилие. „Очаквам всички демонстранти да протестират мирно, да не нараняват никого и да не унищожават никакви коли или магазини", каза тя.
Около 18 000 полицаи са разположени около Мюнхен и мястото на срещата на върха - Schloss Elmau. След това лидерите на 30-те страни от НАТО ще се съберат на годишната си среща на върха в Мадрид в сряда и четвъртък.

Станете почитател на Класа