Джонсън срещу Трюдо - чий самолет е по-малък?

Джонсън срещу Трюдо - чий  самолет е по-малък?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.06.2022
  • Сподели:

Ако сте милиардер, стандартно е да настоявате, че вашият частен самолет е по-голям от тези на другите. За министър-председателите обаче видимо е по-политически целесъобразно да се твърди обратното.
Такъв беше разговорът, когато Борис Джонсън се срещна с канадския премиер Джъстин Трюдо на двустранна среща в първия ден от конференцията на Г-7 в Южна Германия.
И двамата наскоро пристигнаха с изтощителни нощни полети от среща на върха на Британската общност в Руанда, а Джонсън отбеляза това, когато двамата седнаха на разговор, малко преди репортерите и телевизионните екипи да бъдат изведени.
„Видях Canada Force One – това е голям самолет", продължи Джонсън, в препратка към официалния самолет на Трюдо.
„Не е толкова голям като твоя", отговори Трюдо, внасяйки учтив протест в отговор на британския си колега. „Не, нашият е много, много скромен", настоя Джонсън.
Истината е, че и двете твърдения бяха правилни, в зависимост от това как го прецените. Официалният самолет на Трюдо е Airbus CC-150 Polaris, канадски военен вариант на сравнително възрастния A310-300, модел в експлоатация от почти четири десетилетия. С дължина 47 метра той е с цели 2 метра по-дълъг от самолета, с който Джонсън пристигна, но това е само част от историята.
Официалният самолет на Джонсън е Voyager, самолет на RAF, използван като танкер за зареждане във въздуха, както и оборудван за употреба от VIP пътници. Базиран на Airbus A330 на дълги разстояния, той е дълъг 60 метра.
Самолетът обаче се използва и от кралското семейство, което има предимство, а тъй като принц Чарлз също беше на срещата на върха на Британската общност, самолетът все още е в Кигали с него.
Джонсън има достъп до чартърен самолет, боядисан по подобен начин в цветовете на флага на съюза. Това е още един Airbus, A321, който е дълъг едва 45 метра.
Трюдо, или поне негов наследник, може да пледира за скромност толкова дълго. Правят се планове за замяна на 30-годишния му официален самолет на значителна цена, въпреки че се очаква това да отнеме известно време.

Станете почитател на Класа