Американски компании ще плащат пътните разходи за аборти на служителките си

Американски компании ще плащат пътните разходи за аборти на служителките си
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.06.2022
  • Сподели:

Много американски корпоративни гиганти реагираха бързо да предоставят подкрепа и финансова помощ за аборти на свои служителки от щати, които забраниха процедурата след решението на Върховния съд на САЩ да отмени забележителното решение Roe срещу Wade. Тъй като потенциално милиони жени скоро ще искат да преминават щатските граници за процедурата, много работодатели добавиха пакети за „критични здравни грижи" към пакетите за обезщетения на служителките.
Мерките отразяват повишената отговорност, която бизнесът чувства, за да реагира на натиска от инвеститори, клиенти и служители в момент, когато корпоративните ценности не съответстват на законодателните органи на щатите, в които са базирани те или техните служителки.
Много банки и технологични фирми обявиха, че ще покриват пътните разходи на американски работнички, които се нуждаят от аборт, като част от медицинските им обезщетения. След като промяната беше обявена в петък, Bank of America и Goldman Sachs се присъединиха към Citigroup и JPMorgan Chase в предлагането на предимства за пътуване. „Ще продължим да предоставяме предимства, които подкрепят избора на нашите колежки за семейно планиране, където това е позволено от закона", написа ръководителят на човешките ресурси на Citi, Сара Вехтер в бележка до служителите.
Технологичните фирми също реагираха - Microsoft разшири финансовата си подкрепа за „критично здравеопазване", след като за първи път изтече проектната версия на становището на Върховния съд.
Apple заяви, че съществуващият пакет от предимства позволява на служителките да пътуват извън щата за медицински грижи, а фирмата-майка на Facebook, Мета заяви, че ще предложи възстановяване на пътните разходи „до степента, разрешена от закона".
В отрасъла на развлеченията Disney, Condé Nast, Warner Bros Discovery и Netflix са сред тези, които заявиха, че ще предложат възстановяване на разходите за пътуване.
Докато големите компании могат да смекчат решението на Върховния съд, мерките не отменят притесненията на служителките във фирми, които през последните години са се намирали в щати с ниски данъци, които по същество са забранили аборта.
Тексас, например, агресивно се продава като дом на гиганти като Oracle, Hewlett-Packard и Tesla. Facebook, Amazon и Apple също са разширили присъствието си там. Но ангажиментът на Тексас, подобно на Мисури, за почти пълна забрана на абортите вече може да се сблъска с обявените ценности на тези компании и да навреди на способността на щата да привлича нов бизнес, служители и инвестиции.
По-рано тази година представителят на щата Тексас Бриско Кейн изпрати писмо за прекратяване до Citigroup, в което казваше, че ще предложи законодателство, забраняващо на населени места в щата да правят бизнес с всяка компания, която предоставя облаги за пътуване на служителки, търсещи аборт. Но много големи компании си мълчат, включително McDonald's, PepsiCo, Coca-Cola, General Motors и базираната в Арканзас Walmart – най-големият работодател в САЩ с десетки магазини в щати, които са въвели забрани за аборти. Бизнес кръглата маса, организация, която представлява някои от най-мощните компании в страната, заяви, че „няма позиция по съществото на случая".
По-належащата загриженост е, че за милиони хора, които не работят в голяма международна или национална компания, ограниченията за абортите представляват по-тежко предизвикателство.
Въпросът за свободата на пътуване до други щати за процедура за аборт има един забележителен привърженик. В съгласуваното си мнение, съдията Брет Кавано каза, че „би било противоконституционно даден щат да налага ограничения за пътуване, въз основа на конституционното право на междущатско пътуване"-

Станете почитател на Класа