НАСА изстреля ракета от австралийския космически център

НАСА изстреля ракета от австралийския космически център
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.06.2022
  • Сподели:

НАСА успешно изстреля ракета от Северната територия - първото търговско космическо изстрелване в историята на Австралия.
Притеснителни ветрове накараха обратното броене да бъде прекъснато няколко пъти преди първата от трите планирани ракети да бъде изстреляна около половин час след полунощ (ACST) в понеделник от космическия център на Арнем на платото Дхупума, близо до Нхулунбуй.
Това е първото изстрелване на космическата агенция от търговски космодрум извън САЩ и ще помогне на учените да проучат как светлината на една звезда може да повлияе на обитаемостта на планетата.
Ракетата носи рентгенов квантов калориметър, който ще позволи на учените от Мичиганския университет да измерват с точност междузвездните рентгенови лъчи и да предоставят нови данни за структурата и еволюцията на космоса.
Около 75 служители на НАСА бяха в Арнхем Ленд за изстрелването, първото за агенцията в Австралия от 27 години.
За последно НАСА изстреля от Австралия през 1995 г., когато нейните ракети излетяха от комплекса Woomera на Кралските военновъздушни сили на Австралия в Южна Австралия.
Председателят на Gumatj Corporation, Джава Юнупингу, каза, че космическата индустрия може да предостави възможности за хората от Yolngu. „Искаме нашите млади хора да видят и да поемат работните места и бизнес възможностите, които идват от разрастването на Космическия център в Арнем с течение на времето", каза той в изявление.
НАСА ще изстреля още две ракети от космическия център на 4 и 12 юли. Тези ракети ще носят сонди за измерване на ултравиолетовата светлина и структурата на звездите.
„Изстрелването на ракета от Арнхем Ленд е невероятен крайъгълен камък за Австралия в установяването на Северната територия като място за изстрелване и важен играч в изследването на космоса", каза тя в изявление.

Станете почитател на Класа