БРИКС разбива санкции и гради нов свят

БРИКС разбива санкции и гради нов свят
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.06.2022
  • Сподели:

Тридневните събития за обединението на БРИКС в Пекин имаха две възможности. Първият вариант (този, който без съмнение би се харесал повече на широката руска публика) е висшите лидери на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка да приемат окончателен документ, в който да кажат на ясен език : ако групата западни държави иска да има работа с нас чрез заплахи и особено икономически санкции, тоест забрани и ограничения върху търговията и развитието, това си е нейна работа. Ние, петте държави, тържествено заявяваме, че продължаваме да работим помежду си, независимо от каквито и да било санкции от САЩ или ЕС. Санкциите са незаконни и трябва да останат личен избор на определени държави, без да се налага тяхното прилагане на някой друг.

Но, първо, тези думи се чуха във всички предишни декларации след предишни срещи на високо равнище на БРИКС. И този път, ако се вгледате внимателно в окончателния документ - Пекинската декларация, ще намерите там споменаване, че "петицата" потвърждава всичките си предишни позиции и призовава за търговия според правилата на Световната търговска организация.

Но сега започна друга игра и гръмките изявления няма да постигнат нищо. Западът започна мащабна икономическа, психологическа и друга война срещу две членки на БРИКС – Русия и Китай, и в такива условия е необходимо да се работи по различен начин. По-специално трябва да се има предвид, че е най-необходимо да се справяме с вторичните санкции – когато компании от трети страни, които се опитват да правят бизнес с някой, който е попаднал под санкции, попадат под ограничения. Би било изключително глупаво да предизвикаш устно някого и да понасяш щети в процеса.

Затова страната домакин на срещата, Китай, избра различен подход, по-умен и по-скоро с пешка, отколкото с друга фигура, която да пробие дъската.

По-конкретно, разговорите за това какви механизми биха помогнали за осмисляне на санкциите се проведоха на подготвителния етап, с обстоен анализ на всичко, затворено от външни лица и за новосъздадени платежни системи, логистични връзки и други неща. Освен това кръгът на участниците в тези разговори трябваше да бъде рязко разширен. В Пекин петимата лидери най-често задаваха тона чрез видеовръзка, но лично имаше бизнесмени от две дузини големи развиващи се страни, които се събраха за първата част на събитието - бизнес срещата. И на финалната среща, диалогът на високо ниво, имаше висши лидери от още 13, при това много значими държави.

Трябва да се отбележи, че преди имаше много желаещи да се присъединят към БРИКС. Но нашата „петица“ всъщност не искаше такъв развой на събитията. Идеята беше тук да се съберат лидерите на цели региони, истинският световен елит: Южна Африка е гласът на цяла Африка, Индия е гласът на Южна Азия и т.н. Но ситуацията се промени и през май тази година страната-председател, Китай, стартира процеса на попълване на редиците и превръщането на БРИКС в нещо различно и ново - съюз на почти целия развиващ се свят срещу Запада. Този път разговорите на тази тема бяха много сериозни, но решиха да не публикуват резултатите им. Ясно е обаче, че кандидатите включват много от 13-те, които участваха в диалога на високо ниво. И някои от неучаствалите.

Обществеността получи изключително ефективен сигнал. Един вид: Западът издига стени между нациите, пречи на икономическото им развитие със своите санкции. А ние, алтернатива на Запада, строим мостове и пътища, обединявайки хората. Нещо повече, ние го правим много добре, докато Западът, играейки със санкциите, попадна в собствения си капан и се озова лице в лице с икономическа катастрофа. Ние правим обратното.

И по тази тема се появиха много силни случаи и цифри по време на срещата на върха в Пекин и около нея. Например, няма значение колко глобален БВП произвеждат членовете на БРИКС. Важно е, че те осигуряват 50 процента от световния икономически растеж през последната година. Тоест те – ние – движим себе си и света напред, докато Западът играе обратната роля.

Или за същото нещо, но по-конкретно: само търговията със стоки (без услуги) на нашата „петица“ достигна 8,55 трилиона долара миналата година, тоест нарасна с 33,4 процента. Такъв растеж е сензация. Всичко като цяло ясно показва къде се намира епицентърът на световното развитие, къде се твори бъдещето.

Измежду интелигентните мисли, които проблясваха на всички срещи в Пекин: групата БРИКС се превърна в глобална платформа за разработване на начини за движение в бъдещето. Начините не са декларативни, а доста конкретни. Окончателният документ на срещата е пълен със специфика, тоест препратки към програмите и механизмите, работещи в БРИКС – в селското стопанство, новите технологии, новите видове енергия, биотехнологиите. Има много такива механизми и се появяват нови. И преди всичко във финансовия сектор, който започна да се превръща в алтернатива на Запада от първата година на дейността на БРИКС, тоест от 2006 г.

Русия се споменаваше доста често във форума. От една страна, тя дава на своите партньори – преди всичко Китай и Индия – големи възможности, като доставя петрол и газ на цени, които нямат много общо с бушуващия енергиен пазар на Запада. Тоест ние предоставихме на Изтока огромно предимство и конкурентоспособност, от които, например, Европа се лиши, изхвърляйки руските доставки от живота си. В отговор - след санкциите - различни китайци и индийци говориха за влизането си в нашия сектор на търговските вериги, за да заменят тези, които са напуснали. И говореха за много други неща, макар и не толкова открито. И не само индийци или китайци.

Що се отнася до санкциите, да припомним, че групата БРИКС от момента на създаването си е механизъм за тяхното нарушаване – ако се появят. Това в края на краищата се прояви, и то сериозно. И най-силният удар за тях не беше осъждането на санкциите в редовните декларации, а просто пълното отсъствие на дискусии. Целият ход на събитията в Пекин изпрати прост и разбираем сигнал към световната общност: санкции? За какво говорите? При нас всичко е наред, говорим за рязко ускоряване на сътрудничеството, растеж, обсъждаме нови проекти. И можете да правите всичко с вашите санкции, ние не се интересуваме.

 

 

Дмитрий Косирев, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа