CBS: Белият дом тайно моли компаниите да купуват повече руски торове

CBS: Белият дом тайно моли компаниите да купуват повече руски торове
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.06.2022
  • Сподели:

Белият дом частно моли компаниите да купуват повече руски торове. Това съобщи CBS.

 

Цените на храните и газа са основните фактори, движещи рекордната инфлация в САЩ. Всичко това е резултат от антируските санкции, наложени от САЩ и техните съюзници.

„За да изглади проблема, Белият дом частно моли компаниите да купуват повече руски торове, ключова съставка в селскостопанското производство“, казва CBS.

Журналистите пишат, че правителството не може да даде на бизнеса точни и недвусмислени обяснения как да се държат в настоящата ситуация. От една страна, те публично говорят за необходимостта от оказване на натиск върху Русия, но от друга страна искат да купуват руски торове, без да рекламират това.

„Виждаме много, много примери на властите, когато те заемат различни позиции“, заяви Джъстин Уокър, анализатор на риска от глобалните санкции към Асоциацията на сертифицираните специалисти по борба с прането на пари.

Първоначално Вашингтон включи торовете от Руската федерация в списъците със санкции, но бързо промени решението си и премахна тази категория от ограниченията, приравнявайки я към стоките от първа необходимост.

Русия обаче си каза думата: по-рано беше наложено временно ембарго върху износа на руските торове, а понастоящем Москва препоръча на доставчиците да се въздържат от сътрудничество със САЩ и страните от ЕС, докато не дадат гаранции.

В Щатите, очевидно, се притесняват, че Русия може да забрани напълно доставките и затова политиците тайно съветват селскостопанския сектор да купува торове за бъдеща употреба.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа