TikTok превръща в златна мина за данни поколението на пристрастени към видео

TikTok превръща в златна мина за данни поколението на пристрастени към видео
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.06.2022
  • Сподели:

Джон Нотън
Платформата TikTok, е добре позната досега като услугата за видео хостинг на кратки формати, собственост на китайската компания ByteDance, на която намирате безкраен поток от видеоклипове с кратка продължителност (15 секунди) в жанрове, вариращи от шеги , каскади, трикове, танци и забавления, до това, което може да се нарече „образование" (като съвети как да правите неща с Excel). През последните няколко години тя превзема света на социалните медии, а всички други големи платформи – и особено Facebook – изглеждат хипнотизирани от нея, точно както зайците от фаровете на приближаващ камион.
Защо е така? Отчасти е въпрос на демография: 57% от потребителите на TikTok са жени; 43% са на възраст между 18 и 24 години; и само 3,4% са над 55 години (и вероятно са влезли в TikTok погрешка, когато са търсили истинския си онлайн дом, който сега е Facebook).
Екзистенциалната заплаха, която TikTok представлява за гигантите на социалните медии, обаче, не е демографска: става дума за внимание. Както отбеляза преди десетилетия лауреатът на Нобелова награда за икономика Хърбърт Саймън, в свят, в който информацията (и забавлението) е в изобилие, критично оскъден ресурс става вниманието и Facebook/Meta сега се борят за това. Тъй като вниманието е ограничен ресурс (има само краен брой часове на ден), конкуренцията между тях се е превърнала в игра с нулева сума - колкото повече внимание привлича единият, толкова по-малко остава за другите.
И тук изглежда, че TikTok печели. В момента потребителите му прекарват средно по 52 минути на ден и 90% от тях посещават приложението повече от веднъж на ден. Според Скот Галоуей, опитен наблюдател на света на технологиите, средната сесия продължава 11 минути, което е достатъчно време за гледане на 26 видеоклипа от около 25 секунди всеки.
Има две прозрения, които трябва да се извлекат от това. Първото е, че пристрастяващите свойства на социалните медии са се увеличили още повече. В метафоричен план, ако Instagram и YouTube раздават марихуана, тогава TikTok предоставя „дигитален крек кокаин", както веднъж цветно го изрази списание Forbes.
Вторият извод е, че TikTok извежда надзорния капитализъм на ново ниво. Всички компании за социални медии наблюдават интензивно своите потребители, за да извлекат възможно най-много информация от онлайн дейността им. Значението на тези 26 видеоклипа в средна сесия, казва Галоуей, е, че TikTok може да извлече по-подробни данни от своите потребители, отколкото другите компании могат. Всяко видео или епизод генерира множество микросигнали, независимо дали сте превъртали видеоклип, поставили сте го на пауза, гледали сте го отново, харесали сте го, коментирали го, споделили сте го и сте последвали създателя, плюс колко време сте гледали преди да продължим. Това са стотици сигнали.
Ако данните са новият петрол, тогава TikTok предоставя „сладък суров петрол, какъвто светът никога не е виждал, готов да бъде алгоритмично рафиниран в ракетно гориво".

Това е почти достатъчно, за да ви накара да съжалявате Марк Зукърбърг и другите. Докато не си спомните, че TikTok е собственост на голяма китайска компания. И не е нужно да сте учен, за да разберете какво означава това. Изглежда, че в технологичната индустрия няма добри избори, а само решения за това кое е по-малкото зло.

Станете почитател на Класа