Байдън подписа най-широкия от десетилетия закон за контрол на оръжията

Байдън подписа най-широкия от десетилетия закон за контрол на оръжията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.06.2022
  • Сподели:

Джо Байдън в събота подписа най-мащабния законопроект срещу насилие с оръжие от десетилетия, двупартиен компромис, който изглеждаше невъобразим до скорошната серия от масови стрелби, включително избиването на 19 ученици и двама учители в тексаско начално училище.
„Животи ще бъдат спасени", каза президентът в Белия дом. Позовавайки се на семействата на жертвите на стрелба, президентът каза: „Тяхното послание към нас беше да направим нещо. Е, днес го направихме."
Камарата на представителите даде окончателно одобрение в петък, след приемането в Сената в четвъртък, а Байдън го подписа точно преди да напусне Вашингтон за две срещи на върха в Европа.
Законодателството ще засили проверките за най-младите купувачи на оръжие, ще осуети получаването на огнестрелни оръжия от повечето нарушители на домашно насилие и ще помогне на щатите да въведат закони с червен флаг, които улесняват властите да изземват оръжие от хора, признати за опасни.
По-голямата част от 13 милиарда долара ще помогне за укрепване на програмите за психично здраве и училища за помощ, които са били насочени в Нютаун, Кънектикът и Паркланд, Флорида, след масовите стрелби.
Байдън каза, „Компромисът, постигнат от двупартийна група сенатори, не прави всичко, което искам, но той включва действия, за които отдавна призовавам, които ще спасят животи. Знам, че има още много работа за вършене и никога няма да се откажа, но това е монументален ден", каза президентът, към който за подписването се присъедини съпругата му Джил.
Байдън подписа мярката два дни след решението на Върховния съд за отмяна на закон в Ню Йорк, който ограничава възможността на хората да носят скрити оръжия.
Въпреки че новият закон не включва по-строгите ограничения, поддържани отдавна от демократите, като забрана за оръжия за нападение и проверки на фона за всички сделки с оръжие, той е най-въздействащата мярка за насилие с огнестрелно оръжие, произведена от Конгреса след приемането на забрана на оръжията през 1993 г.
Байдън подписа законопроекта точно преди да замине от Вашингтон за среща на върха в Германия на Групата на седемте водещи икономически сили - САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония. По-късно той ще пътува до Испания за среща на НАТО.

Станете почитател на Класа