Върхушката на торите призовава Борис Джонсън да напусне

Върхушката на торите призовава Борис Джонсън да напусне
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.06.2022
  • Сподели:

Консервативните грандове призовават Борис Джонсън да се оттегли след историческото двойно поражение на допълнителните избори, като бунтовните депутати планират нови начини да го свалят. Бившият лидер на консерваторите Майкъл Хауърд беше сред онези, които поискаха премиерът да се оттегли след загубите в Тивъртън Хонитън и Уейкфийлд, които предизвикаха незабавната оставка на съпредседателя на партията Оливър Даудън. В острото си писмо за оставка, което широко се счита за призив към другите да действат, Даудън каза на премиера: „Не можем да продължим с обичайния си дневен ред. Някой трябва да поеме отговорност."
Критиците на Джонсън се надяват да осигурят мнозинство в изпълнителната власт на влиятелния комитет на Торите от 1922 г., с надеждата, че могат да променят правилата на партията, за да позволят нов вот на доверие, без да чакат една година.
Тъй като мащабът на двойното поражение е с по-лош и от очакваните удари срещу консерваторите – редица висши тори добавиха гласовете си към тези, които призоваваха Джонсън да си тръгне. Запитан дали премиерът трябва да напусне, Хауърд каза: „Да. Партията и, което е по-важно, страната ще бъде по-добре под ново ръководство. Членовете на кабинета трябва много внимателно да обмислят позициите си. Може да се наложи изпълнителната власт на Комитета от 1922 г. да се срещне и да реши да промени правилата, за да може да се проведат други избори за ръководство", добави той.
Бившият външен министър Малкълм Рифкинд предположи, че недоволните министри могат да действат заедно, за да убедят Джонсън да се оттегли. „Мисля, че е изключително в обществен интерес премиерът да търси техните мнения. Ако той не желае да види възгледите им, защото може да се притеснява какво биха могли да му кажат, тогава те трябва да се съберат и да отидат да го видят", каза той.
Джонсън излъчи отбранителен тон на пресконференция в столицата на Руанда Кигали, където присъства на срещата на върха на правителствените ръководители на Британската общност, отказвайки да признае, че каквото и да е от собственото му поведение е виновно за бедствията на междинните избори.
„Аз наистина, наистина не мисля, че пътят напред в британската политика е да се съсредоточим върху въпросите на личностите, независимо дали моята или други. Без съмнение хората ще продължат да ме удрят, да казват това или онова и да ме нападат. В крайна сметка избиратели, журналисти, те няма от кого друг да се оплакват. Но също така трябва да продължа с работата по предоставянето на служба на хората на тази страна и това е, за което бях избран" каза той.
Андрю RT Дейвис, лидерът на консерваторите в Уелс, също счупи редиците, за да критикува премиера за първи път, казвайки пред BBC Radio Wales: „Всеки ден когато премиерът става, като всеки лидер, трябва да се погледне в огледалото и да се запита може ли да продължа да изпълнява задълженията си за своята страна и за хората, които са го поставили на длъжност?"

Станете почитател на Класа