САЩ - биогорива или храна?

САЩ - биогорива или храна?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.06.2022
  • Сподели:

САЩ ще продължат с производството на биогорива въпреки нарастващата загриженост относно глобалната продоволствена криза и призивите на активистите да се даде приоритет на зърното за консумация от хората, пред използването му като гориво, каза Джуъл Броно заместник-секретар по земеделието.
„Американските фермери могат да продължат да произвеждат биогорива, без да навредят на производството на храни. Ние държим на първо място на продоволствената сигурност, но в същото време искаме да останем непоколебими в подкрепата и популяризирането на биогоривата", каза тя пред журналисти в Лондон, където се срещна с правителството на Обединеното кралство, за да обсъди евентуална търговска сделка и сътрудничество по хранителните въпроси.
Тя каза, че биогоривата могат да помогнат за намаляване на нуждата от изкопаеми горива и по този начин да помогнат за справяне с климатичната криза и са важни за поддържане на цените на изкопаемите горива. „Знаем, че биогоривата имат значително положително въздействие не само върху изменението на климата, но и върху достъпността на бензина, което е много важно за световната икономика".
„Има и възможности за увеличаване на работните места – има много значителни ползи, които смятаме за важни. Ще продължим да популяризираме биогоривата като устойчиво гориво, особено във време, когато цените на бензина са толкова високи", добави тя.
САЩ от години са най-големият производител в света на етанол за използване като транспортно гориво, обикновено дестилиран от царевица и смесен с бензин, и един от най-големите производители на биодизел, от масла, включително от соя. Много американски фермери се възползват от производството на биогорива, което им предлага по-голям пазар за тяхната царевица и масло. Премахването или намаляването на този пазар би било силно противоречиво в много ключови земеделски щати.
Експертите и активистите на зелените вдигнаха тревога за отклоняването на хранителните ресурси в момент, когато много развиващи се страни са изправени пред широко разпространен глад, а в развитите страни цените на храните се покачват рязко. Причините за покачването на цените на храните са комплексни, включително изчерпването на запасите по време на пандемията, покачването на разходите за гориво в резултат на войната в Украйна и въздействието на екстремните метеорологични условия, предизвикани от климатичната криза.
Но биогоривата също оказват влияние, според две проучвания, публикувани тази седмица. Един от тях, от групата на кампанията „Транспорт и околна среда", установи, че ЕС и Обединеното кралство наливат 19 милиона бутилки олио в бензиновите двигатели всеки ден, въпреки сериозните ограничения върху производството поради войната в Украйна. Мозъчният тръст на Зеления алианс установи, че ако земята използвана за отглеждане на биоетанол само в Обединеното кралство, бъде предоставена за хранителни култури, биха могли да се хранят допълнително 3,5 милиона души годишно, което намалява въздействието върху причиненото недохранване от войната в Украйна с около 25%-40%.

Станете почитател на Класа