Износът на зърно от Украйна – проблеми и възможности

Износът на зърно от Украйна – проблеми и възможности
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.06.2022
  • Сподели:

Повече от два месеца Украйна, ООН, ЕС и посредници обсъждат проблема с износа на зърно, блокиран в страната поради продължаващия конфликт. Предложиха се седем начина за износ на зърно от Украйна: през пристанищата Бердянск и Мариупол, през Одеса, по железница през Румъния, Унгария и Полша и за Литва през Беларус или Полша. Досега обаче не е взето окончателно решение как да се изнасят от 20 до 25 милиона тона зърно, според различни оценки.
Следващият опит за евентуално отключване на износа на зърно от Украйна може да бъде следващата седмица в Истанбул. Според турските медии е планирана среща с участието на представители на ООН, Украйна, Русия и Турция, които поеха ролята на посредник.
Ето вариантите и възможностите:
По море през Одеса - Този вариант за износ на зърно ще стане възможен едва след като пристанището бъде разминирано и потопените от украинците кораби бъдат вдигнати от дъното на Черно море. Анкара планира да създаде специален координационен център в Истанбул. Междувременно Bloomberg съобщи, че Москва настоява за инспекция на корабите, идващи в Одеса за потенциални доставки на оръжие. Турските власти казаха, че могат да осигурят гаранции за безопасността на доставките на зърно за износ, механизмът за изпълнение на пътната карта на украинските доставки на зърно е готов на 80-90% и може да бъде стартиран скоро, ако бъдат постигнати споразумения. Русия е готова да осигури безопасното преминаване на кораби от Одеса, контролирани от украинските сили. Руският президент Владимир Путин увери, че Москва няма да се възползва от ситуацията за хипотетична атака срещу града от морето. Киев категорично възразява срещу подобни предложения, като изисква като условие прекратяване на военните действия и изтегляне на силите.
По море през Бердянск и Мариупол - Русия е готова безусловно да осигури износ на зърно от пристанищата Бердянск и Мариупол под контрола на Донецката народна република и руските сили. Москва е готова да предостави гаранции за мирен транспорт и да гарантира безопасността на подстъпите към Бердянск и Мариупол. Освен това Русия обещава да подкрепи корабния трафик в Азовско и Черно море. Операциите по разминиране във водите на тези пристанища са близо до завършване.
На запад по жп - Хранителните продукти могат да се изнасят от Украйна по железопътен транспорт до западните държави през Унгария, Румъния, Словакия и Полша. Процедурата се усложнява от необходимостта от смяна на вагонните талиги поради разликата в междурелсието в Украйна (1520 мм) и в Европа (1435 мм). Смяната на талиги отнема няколко часа. Влаковете могат да бъдат насочвани към Унгария и Словакия през ГКПП Есен (способен да обработва 30 мотриси дневно). Будапеща е готова да транзитира зърно през територията на Унгария и да пусне два хъба за целта (талигите да се сменят на станциите Zahony и Yasen). Румъния може да стане още един център. Това е маршрутът, който президентът на Франция Еманюел Макрон подчерта. Влаковете могат да бъдат насочени към Румъния през Vadul-Siret (способен да обработва 40 мотриси дневно). Товарите могат да бъдат допълнително насочени с железопътен транспорт или по Дунава до Констанца. Влаковете могат да пътуват до Полша през две станции за смяна на талиги, Jahodin (може да обслужва 28 мотриси на ден) и Mostyska (18). Те могат да пътуват от тези станции до полските пристанища Гданск и Гдиня. Първите сухотоварни кораби с храна вече отплаваха от по-малките пристанища Свиноуйсьце и Колобжег. Предлага се и маршрут през Полша до литовското пристанище Клайпеда. Литовските железници са изпробвали маршрута. Времето за пътуване обаче не се вписва в рамките на рентабилността и мотрисите остават в недостиг: нито Литва, нито Украйна разполагат с необходимите 4000 железопътни вагона.
С влак през Беларус - До Клайпеда се стига през Беларус. Тук смяната на талиги няма да е необходима. Нито Западът, нито Украйна са доволни от този вариант в момента, защото това би включвало премахване на санкциите за беларуските власти.
Позиции на държавите
- Хосеп БОрел, върховният представител на ЕС за външните работи, изрази надежда в понеделник, че Русия, Турция и Украйна в крайна сметка ще сключат споразумение за морски износ на украинско зърно с посредничеството на ООН.
- ООН продължава активно да обсъжда въпроса за износа на зърно от Украйна, но е твърде рано да се говори за постигната сделка, каза Стефан Дюжарик, официален говорител на генералния секретар на ООН. Украинският президент Владимир Зеленски също посочи липсата на напредък в хода на преговорите.
- Въпреки това, както съобщава турският вестник Milliyet, позовавайки се на източници от администрацията на Ердоган, преговорите между Русия, Украйна, Турция и ООН за създаване на коридор за износ на зърно ще се проведат в Истанбул следващата седмица. В тях може да участват президентът на Турция Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, коментирайки този доклад, че контактите между Москва и Анкара за създаване на безопасен коридор за износ на зърно от Украйна ще вървят по линия на Министерството на отбраната. Руският президент Владимир Путин не възнамерява да участва в подобна среща.
- Путин повтори в речта си на Международния икономически форум в Санкт Петербург миналата седмица, че Москва не ще пречи на доставките на храни от Украйна.

Станете почитател на Класа