Европа да се подготви Русия да спре целия износ на газ за региона

Европа да се подготви Русия да спре целия износ на газ за региона
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.06.2022
  • Сподели:

Европа трябва незабавно да се подготви за опасността Русия да спре целия износ на газ за региона тази зима, според Фатих Бирол, ръководител на Международната енергийна агенция, който призова правителствата да работят за намаляване на търсенето и задържане на атомните електроцентрали отворени.
Той каза, че намаляването на доставките през последните седмици, което Кремъл приписва на ремонтни дейности, всъщност може да бъде началото на по-широки съкращения, предназначени да предотвратят пълненето на складови съоръжения в подготовка за зимата, тъй като Русия се стреми да спечели влияние върху региона .
„Европа трябва да бъде готова, в случай че руският газ бъде напълно прекъснат", каза той в интервю за Financial Times. „Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия. Вярвам, че съкращенията са насочени към избягване на пълнене на склад от Европа и увеличаване на ливъриджа на Русия през зимните месеци."
Страните от ЕС се надпреварват да запълват местата за съхранение, като Германия се надява да достигне 90% от капацитета си до ноември. Складовете й са пълни само наполовина. Държавите-членки също работят за намаляване на зависимостта си от руски изкопаеми горива, като доставят газ от други страни, включително САЩ, и ускоряват преминаването към възобновяема енергия, въпреки че официалните лица признаха, че надпреварата за постепенно премахване на руския нефт и газ ще означава изгаряне на повече въглища и поддържане на работа на атомните централи.
Бирол каза, че спешните мерки, предприети от европейските правителства за намаляване на търсенето на енергия, вероятно не са стигнали достатъчно далеч, и призова страните да работят за запазване на енергийните доставки. „Вярвам, че с наближаването на зимата ще има повече и по-задълбочени мерки, доставките на газ може да се наложи да бъдат нормирани, ако Русия намали допълнително износа на газ", каза Бирол.
Москва намали или дори прекъсна доставките на газ за няколко страни от ЕС през последните седмици в отговор на решението им да наложат санкции на Кремъл заради нахлуването в Украйна. Доставките на руски газ за Европа, получени през газопровода „Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия, намаляват.
Миналата седмица контролираната от държавата енергийна компания на Русия Газпром обяви второто намаляване на газа, транспортиран по газопровода, намалявайки доставките до едва 40% от капацитета. Италианската енергийна компания Eni съобщи за намаляване наполовина на доставките на газ на Газпром за Италия, която получава около 40% от вносния газ от Русия. Междувременно френският мрежов оператор GRTgaz заяви, че Франция не е получавала руски газ през Германия от средата на май.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков миналата седмица обвини за намаляването на доставките проблемите с поддръжката, тъй като Русия не е в състояние да осигури връщането на оборудване, изпратено в Канада за ремонт.

Станете почитател на Класа