Украинските сили са нанесли три удара по руски газодобивни платформи в Черно море

Украинските сили са нанесли три удара по руски газодобивни платформи в Черно море
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2022
  • Share:

Републиката е защитена с достатъчно на брой средства за ПВО, цялата сухопътна част на Крим е прикрита, както и кримският мост, съобщи ръководителят на републиката Сергей Аксьонов. Властите уверяват, че летовниците в Крим не са застрашени

 

Най-малко петима души са пострадали при удари на украинските военни по газодобивни платформи на "Черноморнефтегаз" в Черно море, на север от Крим. Седем души засега се водят безследно изчезнали, издирването им продължава.

ТАСС събра основните факти за атаката:

Нападението

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са нанесли три удара по платформите, първият от които е бил в 08:37 ч. московско време.

Най-сероизен е бил ударът по една от платформите, на която са се намирали 12 души. Петима са били спасени, останалите засега се смятат за безследно изчезнали.

Двама са с изгарания, един е с нараняване от осколки. С вертолети пострадалите са откарани в Крим, първите ранени вече са настанени в болници.

На останалите обекти няма данни за пострадали и загинали.

На платформите е имало общо 109 души, 21 от тях са евакуирани.

Мерките на властите

С подкрепата на министерството на отбраната на РФ се провежда спасителна информация. Задействани са патрулни плавателни съдове и авиация.

В Крим очакват нови провокации от страна на Украйна и усилват охраната на важните обекти.

Републиката е защитена с достатъчно на брой средства за ПВО, цялата сухопътна част на Крим е прикрита, както и кримският мост, съобщи ръководителят на републиката Сергей Аксьонов.

Властите уверяват, че летовниците в Крим не са застрашени.

Няма и рискове за снабдяването с газ.

Къде се намират платформите

Атакуваните платформи за добив на газ на "Черноморнефтегаз" са разположени на север от Кримския полуостров, близо до Одеса. Добивът за момента е спрян, но находището не е унищожено.

По данни кримския сенатор Олга Ковитиди, в резултат на удара е могла да се случи технологична катастроха, който би могла да засегне и отдалечения на 71 км украински град Одеса.

"Черноморнефтегаз" е собственост на Република Крим и експлоатира находища в шелфа на Черно море и в акваторията на Азовско море, както и на сушата на Кримския полуостров.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа