Демократите рискуват съкрушително поражение и трябва да сменят курса веднага

Демократите рискуват съкрушително поражение и трябва да сменят курса веднага
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.06.2022
  • Сподели:

Бърни Сандърс
В момент от историята, когато ръководството на Републиканската партия подкопава демокрацията, игнорира климатичната криза, опитва се да отмени Роу срещу Уейд, противопоставя се на увеличение на минималната заплата, приема повече данъчни облекчения за богатите и растежа на олигархията и ни спира от приемането на сериозно законодателство за безопасност на оръжията, би било катастрофа тази дясна екстремистка партия да получи контрол над Камарата на представителите на САЩ и американския Сенат. За съжаление изглежда, че настоящата стратегия на Демократическата партия позволява това да се случи.
Според многобройни анкети републиканците имат отличен шанс да спечелят през ноември. Основната причина: докато Демократическата партия през годините си снижаваше подкрепата от бялата работническа класа, сега тя губи подкрепа и от латиноамериканските, чернокожите и азиатските работници.
Освен това, по отношение на изборите през 2022 г., нивото на ентусиазъм в демократичната база е изключително ниско. Не само подкрепата на работническата класа изчезва, но също така младите хора, които помогнаха за избора на Байдън и другите демократи през 2020 г., стават все по-деморализирани и е малко вероятно да гласуват в голям брой на предстоящите избори.
Защо се случва това? Може ли тази траектория да бъде променена? По време на кампанията си Байдън обеща да бъде най-прогресивният президент след Франклин Делано Рузвелт. И през първите няколко месеца на поста си, със силната подкрепа на демократите в Конгреса, той удържа това обещание. Във време, когато Covid всяваше хаос върху здравето и финансовото благополучие на американския народ, под ръководството на президента Байдън приехме Американския спасителен план, най-важният законодателен акт в съвременната история. Тази сметка от 1,9 трилиона долара беше ефективна при предоставянето на финансова подкрепа на десетки милиони американски семейства и фирми, стабилизирайки икономиката и подобрявайки нашия отговор на Covid. След приемането на това популярно законодателство през март 2021 г., президентът Байдън имаше 59% рейтинг на одобрение.
На фона на гротескното и разширяващо се неравенство в доходите и богатството и десетилетия на стагнация на заплатите, екзистенциалната заплаха от климатичната криза, фалшивата данъчна система и кризите в здравеопазването, грижите за децата и жилищата, американският народ иска Конгресът най-накрая да се изправи и да представлява техните интереси, а не алчността на богатите участници в кампанията.
Американският народ иска богатите да плащат справедливия си дял от данъците. Те искат да намалят невероятната цена на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, да разширят Medicare, за да обхванат стоматологията, слуховите апарати и зрението, да се справят с кризата в дома и здравеопазването, да направят грижите за деца, предучилищното и висшето образование достъпни, да създадат платена програма за семеен и медицински отпуск и да изградим милиони единици жилища на достъпна цена, от които се нуждаем. Американският народ иска да инвестираме сериозно в борбата с глобалното отопление, като трансформираме енергийната си система от изкопаеми горива.
За съжаление, въпреки силната подкрепа от американския народ, въпреки подкрепата на президента, въпреки приемането в Камарата на представителите, въпреки подкрепата на 48 членове на Сената, двама корпоративни демократи – сенаторите Джо Манчин и Кирстен Синема – и двамата получили милиони долари вноски за кампанията си от милиардери и корпоративни интереси – решиха да саботират това законодателство. Трябваха ни 50 гласа, за да преминем Build Back Better. Имахме 48.
И оттогава всичко е надолу за демократите. След девет месеца безрезултатни „преговори" с Манчин и Синема, времето отдавна е настъпило да осъзнаем, че това е път, който не води до никъде, освен поражението пред урните и нарастващото усещане, че демократите са обърнали гръб на работещите семейства. Имаме нужда от нова стратегия. Трябва да се изправим срещу републиканците. Трябва да се борим. В изключително трудно и тревожно време – инфлация, пандемия, затопляне на планетата, насилие с оръжие, атаки срещу правата за аборти, войната в Украйна – американският народ иска своите избрани служители да се изправят срещу мощните специални интереси и да се борят за народа. Демократите контролират Белия дом, Сената и Камарата на представителите - и все пак това не се случва. Те носят отговорност за бездействието си и губят.
Безнадеждна ли е ситуацията? Не мисля така. Но за да обърнат ситуацията, демократите се нуждаят от значителна корекция на курса. И те могат да се поучат от кампанията на Хари Труман от 1948 г. През 1948 г. никой не вярваше, че Труман има шанс да спечели тези избори. Труман отговори с проста и ясна стратегия. За разлика от днешните демократи, той пое битката срещу републиканците. Той не им позволи да се скрият зад хленченето си и неправенето на нищо. Той разкри това, което са – инструменти на специалните интереси. Той ги накара да гласуват по критични въпроси. И отново и отново те гласуваха против интересите на работещите семейства. Труман показа много ясната разлика между страните - и той спечели.
Сега е моментът да накараме демокрацията да работи. Нека изнесем в Сената ключовите въпроси, засягащи работещите семейства, и гласувайте, гласувайте и гласувайте отново. Дори и да загубим тези гласувания, което е вероятно, американският народ има право да види къде стоят техните избрани служители. Накарайте ги да гласуват!
Има милиардери и големи, печеливши корпорации, които не плащат нито цент федерални данъци. Нека видим колко републиканци ще гласуват за истинска данъчна реформа, за да се сложат край на тези вратички.
Милиони работници продължават да получават оскъдни заплати. Нека видим колко републиканци ще гласуват за повишаване на минималната заплата до поне 15 долара на час. Ние плащаме, безспорно, най-високите цени в света за лекарства, отпускани с рецепта. Нека видим колко републиканци ще гласуват за Medicare да договори цените на лекарствата, отпускани с рецепта, и да намали наполовина цените на лекарствата. Много възрастни хора не могат да си позволят невероятните разходи за стоматологични грижи, слухови апарати или грижи за зрението. Нека видим колко републиканци ще гласуват за да се покрият тези основни нужди от здравни грижи.
Ние сме единствената голяма държава, която не гарантира платен семеен и медицински отпуск. Да видим колко републиканци ще гласуват за осигуряване на поне 12 седмици платен семеен и медицински отпуск за работещите семейства в страната ни.
Учените ни казват, че времето за борба с климатичните промени изтича. Нека видим колко републиканци ще гласуват за създаване на милиони добре платени работни места, трансформиращи нашата енергийна система от изкопаеми горива.
Ние не можем да позволим на убийци с AR-15 да продължат да избиват деца в училища или хранителни магазини. Нека видим колко републиканци ще гласуват за приемане на силно и смислено законодателство за безопасност на оръжията.
Време е да покажем на чия страна сме. Време е да започнете да гласувате.

Станете почитател на Класа