Фондовите пазари отново се сринаха сред вълна от повишения на лихвените проценти и страхове от рецесия

Фондовите пазари отново се сринаха сред вълна от повишения на лихвените проценти и страхове от рецесия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.06.2022
  • Сподели:

Глобалният разгром на фондовите пазари, криптовалутите и други рискови активи набира скорост на фона на нарастващата загриженост, че неконтролираната инфлация, покачващите се лихвени проценти и забавянето на растежа могат да се комбинират, за да насочат света към рецесия.
Цените на акциите спаднаха в Азия в петък в началото на това, което вероятно ще бъде още един бурен ден за инвеститорите, уплашени от решението на Федералния резерв на САЩ тази седмица да повиши лихвените проценти с най-големия марж от почти 30 години.
Други водещи централни банки като Английската централна банка и Швейцарската национална банка последваха примера – последната в първото си увеличение от 15 години – предизвиквайки преразглеждане на прогнозите за растеж.
Въпреки че Японската централна банка обяви, че се придържа към своята изключително разхлабена парична политика, но добави, че покачването на лихвите на други места е „много зловещ сигнал за инвеститорите на фондовия пазар... глобалната надпревара за повишаване на лихвите не е близо до финала линия".
Мнозина смятат, че Съединените щати може да са в рецесия до следващата година, което повишава перспективата за по-широк глобален спад.
Акциите в най-голямата икономика в света претърпяха най-лошия си старт за година от 60 години, като индексът S&P 500 намаля с 23% от януари, след като загуби още 3,25% в четвъртък. Анализатори от JP Morgan казаха, че състоянието на S&P 500 „предполага 85% шанс за рецесия в САЩ".
Спадът – отразяващ средното ниво на Dow Jones, технологичния Nasdaq и британските и европейските пазари – не направи нищо за повишаване на доверието в Азиатско-Тихоокеанския регион. Nikkei в Токио спадна с 1,6% и беше на път за най-лошата си седмица на загуби от две години, както и индийският индекс Nifty. В Сидни ASX200 се понижи с 1,8% в петък следобед.
Сривът на криптовалутата също не показва признаци на утихване, като биткойнът се понижи със 7,8%, а Ethereum с 8,45%.
Перспективата се влошава от вероятността конфликтът в Украйна да се проточи и икономическата война на Запада срещу Русия да доведе до още по-високи цени на енергията преди зимата в северното полукълбо.
„Скоростта и степента на затягане на политиката може да се окажат твърде много, за да могат икономиките да се справят, особено като се има предвид шока в цените на суровините в момента. В резултат на това рискът от рецесия за няколко от големите напреднали икономики, включително САЩ, е неприятно висок.", казаха в бележка в петък икономисти от NAB bank в Австралия.
Докато Западът увеличава лихвените проценти, централната банка на Китай ги намалява и правителството в Пекин хвърля повече стимули към икономиката, въпреки че това може да не е достатъчно, за да възстанови глобалната икономика, както направиха огромните му стимули след световната финансова криза от 2008-09 г.
Еврозоната също куца силно и е разкъсана от съмнения как да се справи с различаващите се реални разходи по заеми между различните страни, което означава, че Италия трябва да плаща повече от Германия, въпреки че имат една и съща валута.

Станете почитател на Класа