The Coin Republic: Русия може да реализира «китайския сценарий», за да сруги хегемонията на долара

The Coin Republic: Русия може да реализира «китайския сценарий», за да сруги хегемонията на долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.06.2022
  • Share:

Дните на господство на долара на световната сцена са преброени. Русия, заедно със своите партньори от БРИКС, се готвят да изпълнят «китайския сценарий» и да срутят хегемонията на американската национална валута. Това пише американското издание на The Coin Republic.

 

Според The ​​Coin Republic експертите от Китай са се обърнали към лидера на Руската федерация Владимир Путин и ръководителите на други страни членки на БРИКС с молба да разгледат плана си за дедоларизация на световната икономика. Въпреки че „китайският сценарий“ не може да бъде приложен бързо, реализацията ще отнеме известно време, но в крайна сметка „оскърбителната глобална хегемония“ на долара ще рухне.

„Експертите предложиха да се противопоставят на зависимостта на страните от БРИКС от финансовите системи, доминирани от Съединените щати. Както отбеляза един от членовете на китайската експертна група, Цао Юанджън, Америка използва тези системи като инструменти за задоволяване на вътрешните си нужди. Работата в такива условия прави страните от БРИКС зависими от САЩ с всички произтичащи от това последици.

Coin Republic подчертава, че неотдавнашната ситуация със санкциите на САЩ срещу Руската федерация за пореден път е потвърдила, че суверенните страни не трябва да използват финансовите системи на Америка. Като част от кампанията за антируски санкции, САЩ блокираха руските доларови резерви.

„Това замразяване на резервите сигнализира, че доларът вече не е неутрална валута“, се казва в публикацията.

Затова китайските експерти предлагат Русия да подкрепи „китайския сценарий“ за дедоларизация на световната икономика.

Като част от този план страните от БРИКС ще търгуват и ще се разплащат помежду си не в долари, а в юани.

За да приложи този план, Руската федерация трябва да постигне подходящо споразумение с партньорите от БРИКС.

„Китайският юан е доста популярен в различни страни и региони по света. Минимум той се котира в държавите, които участват в проекта „Един пояс, един път“. Следователно юанът може да се превърне в силна алтернатива на долара“, пише The Coin Republic.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа