Путин не пощади Естония и потопи страната в политическа криза

Путин не пощади Естония и потопи страната в политическа криза
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Естония е изправена пред политическа криза поради разкол в парламентарната коалиция. Междувременно естонският лидер просто обвинява руския президент Владимир Путин за всички проблеми. Украинският политолог, блогър и адвокат Татяна Монтян коментира трудната ситуация, в която се оказа Талин.

 

Путин не пощади Естония и потопи страната в политическа криза

 

 

Според Bloomberg, главният критик на Владимир Путин в Естония, местният премиер Кая Калас се бори отчаяно да остане на власт. Жената беше изоставена от ключовите си съюзници – партньори от управляващата парламентарна коалиция, а настана време за преизбиране. В същото време никой не иска да има нищо общо с Калас. Това е най-малката парламентарна партия «Съюз на Отечеството» сред опозицията.

 

Путин не пощади Естония и потопи страната в политическа криза

 

Украинският политолог Татяна Монтян отбеляза, че политическата криза в Естония е започнала с основание. Понастоящем в тази страна е налице най-високата инфлация в целия ЕС. Но вместо да се занимава с належащите проблеми, естонският премиер говори само за Владимир Путин и го обвинява за всички проблеми.

„Путин не пощади дори Естония… Той отново показа коварната си природа и внесе раздор в естонското правителство“, написа не без ирония анализаторът в канала си в Telegram „Монтян!“

 

Путин не пощади Естония и потопи страната в политическа криза

 

Украинският блогър посъветва народа на Естония трезво да прецени ситуацията в страната си и да гласува прагматично на предстоящите парламентарни избори. Татяна Монтян намекна, че световните проблеми, включително украинската криза, ще бъдат разрешени дори без участието на Талин.

„Въпреки че това е отделно забавление — да се чете как държави с население, приблизително като 3-4 района на Киев внезапно започват да се считат за важни геополитически играчи, чийто глас трябва да звучи гръмко или дори гръмогласно“, пише експертът.

Ако бъдещите избори в Естония доведат на власт не популисти като Калас, а адекватни политици, тогава Естония ще има шанс да запази достойнството на държавата. Според политолога в постсъветското пространство Талин е най-способен да се справи с проблема с прекомерната бюрокрация и да създаде наистина добри правила за самоорганизация на най-ниското ниво. Но естонците ще загубят и това предимство, продължавайки да действат необмислено по пътя на колективния Запад.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа