Ангела Меркел няма съжаления за работата с Владимир Путин

Ангела Меркел няма съжаления за работата с Владимир Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Ангела Меркел каза, че не съжалява за отношението си към Владимир Путин по време на нейното управление, като твърди, че руският президент би възприел като „обявяване на война" плана за членство на Украйна в НАТО от 2008 г., който беше блокиран от нейното правителство.
Бившият германски канцлер също така твърди, че управляваната от олигарси и демократично незряла Украйна би била по-малко подготвена за инвазия тогава, отколкото сега.
„Бих се почувствала много зле, ако бях казала: „Няма смисъл да говоря с този човек [Путин]", каза Меркел в интервю на сцената в театър Berliner Ensemble – първата й публична изява, след като напусна поста преди половин година. „Голяма трагедия е, че не проработи, но не се обвинявам, че се опитах", добави тя в необичайно откровен отговор от политик, който рядко говореше свободно, докато беше на поста.
От гледна точка на руския президент „това беше обявяване на война". Въпреки че не споделя гледната точка на Путин, Меркел каза, че „знае как той мисли" и „не е искала да го провокира допълнително".
Тя твърди, че е блокирала пътя на Украйна към членство във военния съюз в най-добрия интерес на страната. „Не можете да станете член на НАТО от ден за ден. Това е процес и по време на този процес знаех, че Путин щеше да направи нещо на Украйна, което не би било добро за нея" каза Меркел.
Минските споразумения от 2014 и 2015 г. бяха подписани от тогавашния украински президент Петро Порошенко за постигане на политическо споразумение в Източна Украйна. Меркел защити споразуменията, заявявайки, че те са купили време за Украйна. „Това успокои въпроса и спечели време на Украйна, за да се развие в страната, в която се превърна сега".
Меркел каза, че смята, че геополитическите проблеми, създадени от разпадането на Съветския съюз, са присъствали през 16-те й години на власт. „Не беше възможно правилно да се сложи край на Студената война... въпросът за Русия винаги оставаше."
Меркел каза, че е започнала да приема сериозно възможността за задаваща се инвазия през последните няколко седмици на поста си, когато присъства на срещата на върха на Г-20 в Рим, докато правителството на Олаф Шолц все още беше в процес на формиране. Докато Меркел осъди агресивната война на Русия категорично, тя също така предполага, че е необходимо известна вина да бъде разпределена на Запада.
„Случилото се е голяма грешка от името на Русия... обективно нарушаване на всички правила на международното право, които ни позволяват да съжителстваме в Европа в мир. Не споделям мнението на г-н Путин, за да го кажа много ясно. Но не успяхме да създадем архитектура за сигурност, която би могла да предотврати война в Украйна. И ние трябва да помислим за това."

Станете почитател на Класа