Лавров: ОДКС трябва да стане балансиращ фактор в евроатлантическия регион

Лавров: ОДКС трябва да стане балансиращ фактор в евроатлантическия регион
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) трябва да бъде балансиращ фактор в евроатлантическия регион, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за документален филм, озаглавен „ОДКС – 30 години на стража на колективната сигурност".
„В момента се води разгорещен дебат за това как да се изпълнят решенията на срещата на върха на ОДКС за осигуряване на неделима сигурност. Това е един от основните въпроси, които поставяме за обсъждане", каза той.
„Задаваме тези въпроси на нашите събеседници, защото освен ангажимента да се въздържаме от повишаване на сигурността на някого за сметка на другите, всеки е поел ангажимента да попречи на коя да е организация – в този случай НАТО – да претендира за изключителна роля в свързани със сигурността събития и процеси в евроатлантическия регион", продължи руският дипломат.
„Ние ще настояваме за отговори. Човек не може просто да обещае нещо, да подпише нещо и да прави каквото си иска, не става така. Затова ОДКС трябва да стане фактор, който осигурява баланса в евроатлантическия регион", каза министърът.
„Развитието на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) не е по вкуса на страните от НАТО. ОДКС ще се развива в зависимост от нуждите, които възникват в практическия живот", каза той.
Министърът каза още, че от средата на 2000-та година ОДКС приканва НАТО да създаде механизми за консултации, обмен на информация и сътрудничество в различни сфери на евроатлантическата сигурност, предимно в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
„Членовете на НАТО, които продължават да се отнасят арогантно към други държави и организации, пренебрегнаха тези искания. В момента се води разгорещен дебат относно начините за изпълнение на решенията на срещата на върха на ОДКС за осигуряване на неделима сигурност. Това е един от основните въпроси, които повдигаме за дискусия", продължи руският дипломат.
Лавров подчерта, че всички действия на НАТО са точно това, което неговите членове някога са се ангажирали да избягват.

Станете почитател на Класа