Украйна спира износа на въглища и газ преди зимния сезон

Украйна спира износа на въглища и газ преди зимния сезон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Украинският президент Владимир Зеленски обяви, че страната му спира целия износ на въглища и газ преди това, което той определи като „най-трудната зима през всички години на независимост".
„Поради войната това наистина ще бъде най-трудната зима през всички години на независимост. През този период ние няма да продаваме нашия газ и въглища в чужбина. Цялото ни производство ще се фокусира върху задоволяването на вътрешното търсене", Това каза Зеленски във видеообръщение, публикувано в канала му в Telegram.
Премиерът Денис Шмигал каза по-рано, че производството на въглища в държавните мини на Украйна е намаляло с една трета от края на февруари и препоръча „да се подготвим за най-трудния отоплителен сезон в Украйна досега".
Правителството възложи на държавната петролна и газова компания Нафтогаз да натрупа най-малко 19 милиарда кубически метра газ в украинските подземни хранилища. Според Шмигал Украйна е завършила предишния си отоплителен сезон с 9 милиарда кубически метра газ, останали в нейните хранилища. Към 1 юни страната разполагаше с 10 милиарда кубически метра газ.

Станете почитател на Класа