Юбилеят беше успешен защото републиканците няма какво толкова весело да предложат

Юбилеят беше успешен защото републиканците няма какво толкова весело да предложат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Стивън Бейтс
Преглеждайки отразяването на юбилея, медийните екипи на Бъкингамския дворец сигурно са си позволили блясък на задоволство. Четирите дни преминаха по-успешно, отколкото може би са се опасявали. Нейно величество беше поглезена по време на тържествата и потенциалните клопки бяха умело избегнати: дозата Ковид на принц Андрю се оказа удобна и Съсексите не привличаха твърде много внимание към себе си.
Още по-добре, от гледна точка на монарха, те бяха видени да играят на щастливи семейства. Принц Чарлз държеше Камила твърдо до себе си и дори беше видяно да дундурка принц Луис на колене по време на парада, докато родителите му, принц Уилям и Катрин, изглеждаха почти като нормални родители. Междувременно принц Джордж издаде скуката на малките момчета, принудени да слушат музиката на родителите си от стари хора, за които никога не беше чувал.
По-важното е, че кралицата успя да покаже династията на балкона на Бъкингамския дворец, избрана група, включваща трима потенциални бъдещи монарси: нейният наследник Чарлз, неговият наследник Уилям и неговият наследник Джордж. Ако те са наследили гените на своя матриарх и не се случи нищо твърде неблагоприятно, това осигурява Уиндзор през следващия век – наследяването е основно съображение за монарсите през цялата история.
Всички те биха могли да погледнат надолу към хилядите ентусиазирани лица и също да се убедят, че институцията е непристъпна, поне при сегашните обстоятелства. Ентусиазмът се простря и далеч отвъд центъра на Лондон: първоначалните данни показват, че близо 17 милиона души са участвали в обществените празненства през уикенда – една четвърт от населението е повече от само пасивни зрители. BBC казва, че платиненото парти в събота вечер в двореца е било най-гледаната програма за годината.
Доста крале и кралици са царували достатъчно дълго, за да са имали юбилеи, но изглежда, че г-жа Бигс през 1809 г. за първи път предположи, че празнуването на 50-ата годишнина на Джордж III на трона може да доведе до това, което тя нарича „дух на лоялен ентусиазъм". Тогава имаше банкети, партита и паради, платени почивни дни за работници, паметници и дори граждански проекти като инсталирането на улично осветление. Тълпи се събраха и за двата юбилея на кралица Виктория и за сребърния юбилей на Джордж V през 1935 г
Юбилярката направи точно това, което беше замислено, но можеше и да не е така. Изминаха само няколко месеца от позора на принц Андрю и няколко години, откакто Хари и Меган напуснаха. Следователно това, което беше очевидно, беше смесица от емоции: явно облекчение от възможността да се измъкнем и да купонясваме с чиста съвест след пандемията и другите травми и катаклизми през последните години от Брекзит до Партигейт.
Но това нямаше да се получи без фигурата на слабата жена в пастелни нюанси на балкона на двореца. Каквото и да мислите за институцията, много е трудно да се атакува слаба, много възрастна жена, особено тази, която очевидно е следвала чувството си за дълг.
Всичко това и повишаване на търговията бе също резултат oт юбилея. И младите хора, взели забележимо участие в тържествата. Разборите ще продължат, но факт е, че докато републиканците не измислят нещо подобно радостно за мнозинството от хората, ще трябва да се борят. Имаше дух на лоялен ентусиазъм. Въпреки всичките си перипетии, кралските особи отново го постигнаха.

Станете почитател на Класа