ЕС прие квота от 40% за жени в корпоративните бордове

ЕС прие квота от 40% за жени в корпоративните бордове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

ЕС прие, че компаниите ще бъдат изправени пред задължителни квоти, за да гарантират, че жените имат поне 40% от местата в корпоративните бордове.
След 10 години безизходица около предложенията, законодателите на ЕС приветстваха ефектната сделка за равенство между половете. Освен правно обвързващата цел, компаниите могат също да бъдат глобени за неуспех да наемат достатъчно жени в своите съвети или да бъдат отменени назначенията на борда поради неспазване на закона.
От 30 юни 2026 г. големите компании, опериращи в ЕС, ще трябва да осигурят дял от 40% на „слабо представения пол" – обикновено жени – сред неизпълнителните директори. ЕС също така е поставил цел от 33% за жените на всички висши длъжности, включително неизпълнителни директори и директори, като главен изпълнителен директор и главен оперативен директор.
През 2021 г. жените заемат 30,6% от постовете в управителните зали в ЕС, но това варира значително в 27-те страни членки. Франция, която има 40% квота за жени в борда, беше единствената страна от ЕС, която надхвърли този праг, като 45,3% от местата в заседателните зали са заети от жени, според Европейския институт за равенство между половете.
Италия, Холандия, Швеция, Белгия и Германия са следващите най-добри страни с между 36% и 38% участие на жени в заседателната зала; докато по-малко от един на всеки 10 неизпълнителни директори са жени в Унгария, Естония и Кипър.
Националните органи, които са отговорни за прилагането на директивата, са оправомощени да налагат глоби. Националните съдилища могат да анулират избора на заседателна зала, ако дадена компания наруши закона. Мерките няма да важат за компании с по-малко от 250 служители.
Европейската комисия направи първото си предложение за 40% квота за жени в управителните съвети през 2012 г., но планът беше блокиран от големи държави-членки, включително Германия и Обединеното кралство.
Комисията съживи законопроекта през 2020 г., след като ключови държави промениха позицията си. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, каза: „След 10 години, откакто Европейската комисия предложи тази директива, е крайно време да счупим стъкления таван. Има много жени, квалифицирани за най-добрите работни места: те трябва да могат да ги получат."

Станете почитател на Класа