Мистериозна руска суперяхта отплава за САЩ след решение на съда на Фиджи

Мистериозна руска суперяхта отплава за САЩ след решение на съда на Фиджи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Изграждането на суперяхтата Amadea струва 325 милиона долара и милиони още всяка година за поддържане. Когато не е в морето, се изисква екипаж от 24 палубни служители и инженери, за да поддържат формата й.
В писмени доказателства пред съд във Фиджи, където корабът е бил предмет на съдебна битка за това на кой руски олигарх принадлежи, нейният капитан изброява скъпите и нетрайни материали: мрамор, позлатени метални фитинги, чувствителни килими, коприна, скъпоценни дърво и кожи, настилки от тиково дърво, огледално полирана неръждаема стомана и система за боядисване с висок гланц.
Без правилните грижи и контрола на температурата и влажността, който обикновено се използва за запазване на ценни произведения на изкуството, капитанът каза, че „Amadea бързо ще се влоши, оставяйки само непродаваем корпус". Той постави разходите за простото й държане на сух док на 1,1 милиона долара на месец. „Има много, много ограничен брой купувачи, които могат да си позволят поддръжката й, да не говорим за покупната й цена", обясни той.
Самоличността на този купувач сега ще бъде уредена в съд в САЩ. Конфискувана по време на пътуване в Южния Тих океан по искане на американските власти, Amadea прекара последните няколко седмици акостирала във Фиджи, в очакване на изхода от правен спор между Министерството на правосъдието в САЩ и британската островна компания, на чието име е регистрирана. Върховният съд на Фиджи постанови във вторник сутринта, че корабът може да бъде предаден на властите на САЩ и сега Amadea се насочва към Америка.
Адвокатите на бившия потаен руски петролен бос Едуард Худайнатов, настояват, че той е собственикът. Те казват, че той е учредител на тръст, създаден съгласно английското законодателство, което в крайна сметка държи кораба чрез извиваща се следа от офшорни компании. Американските служители твърдят, че Худайнатов е подставено лице и че Амадея принадлежи на един от най-богатите хора в Русия, златния магнат Сюлейман Керимов, който в момента е обект на западни санкции.
Случаят е важен, защото Америка повдигна въпроса дали Худайнатов може да се окаже собственик на друга, още по-ценна мега-яхта. Шехерезада за 700 милиона долара с нейните шест палуби и две хеликоптерни площадки беше заловена в Тоскана след инвазията в Украйна. Съобщава се, че Худайнатов държи яхтата чрез друга офшорна структура, но той не е потвърдил това. Италианската полиция разследва твърденията, че корабът в крайна сметка може да принадлежи на Владимир Путин, който подобно на Керимов сега е в черния списък в Европа и САЩ. Общата стойност на двете яхти е 1 милиард долара.
Връзките на 61-годишния бизнесмен с Путин датират от първата му президентска кампания през 2000 г., за организирането на която Худайнатов помогна. Някогашният свиневъд от Казахстан също е описван като приятел на бившия вицепремиер Игор Сечин, който го наследи като шеф на държавния петролен гигант Роснефт през 2013 г.

Петролният бизнес на Худайнатов е придобил значителни дялове в компании, участващи в енергийния сектор, заедно с техните лицензи за добив от Роснефт, според списъка на санкциите на ЕС. А "Роснефт" е платила 9,6 милиарда долара на Худайнатов в замяна на компания, която притежава нефтено находище в Таймир, в Сибир. Бизнесът му се разраства бързо.
До миналата седмица Худайнатов не е бил подложен на санкции в нито една юрисдикция. В петък обаче Европейският съюз го добави в черния си списък. В него се цитират ползите, които е получил от управлението на голяма руска петролна компания, но не се споменава връзката му с яхтите.
Керимов и Худайнатов не бяха открити за коментар.

Станете почитател на Класа