Конфискуват централата на ВМРО-ДПМНЕ, още 6 години затвор за Груевски

Конфискуват централата на ВМРО-ДПМНЕ, още 6 години затвор за Груевски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Груевски и бившият генерален секретар на партията са признати за виновни за злоупотреба със служебно положение, сдобивайки се с нова сграда на стойност 7 млн. евро и допълнителни 2 млн. евро, с които са закупили допълнителни имоти

 

 

Бившият премиер Никола Груевски и главният секретар на партията Кирил Божиновски са признати за виновни за незаконен строеж на новата партийна централа на ВМРО ДПМНЕ и неправомерно прибрани средства от фирма, с които са закупили недвижими имоти, постанови Наказателният съд в Скопие.

Бялата осеметажна сграда в неокласически стил, където сега се помещава политическа партия ВМРО-ДПМНЕ, ще бъде конфискувана от държавата, заради незаконно строителство, постанови съдът по делото, наречено Талир 2. Съдът осъди бившия премиер Никола Груевски на шест години затвор, а вторият обвиняем - бившият генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ Кирил Божиновски, беше осъден на две години затвор. Двамата са признати за виновни за злоупотреба със служебно положение, сдобивайки се с нова сграда на стойност 7 млн. евро и допълнителни 2 млн. евро, с които са закупили допълнителни имоти, предаде БТА.

„Тяснопартийните и лични интереси на подсъдимия Никола Груевски, като председател, и втория подсъдим Кирил Божиновски, като главен секретар на ВМРО-ДПМНЕ, са основните мотиви, като по този начин са потъпкали основните ценности на правовата и демократична държава. С решението си по това дело съдът изпраща послание към обществото, че в тази демократична държава всички са равни пред закона, че никой не е привилегирован и всеки ще носи отговорност за нарушаването на закона“, каза съдия Даниела Алексовска.

„Да се конфискува цялото имущество на една политическа партия поради някакви действия на двама подсъдими е извън всякакъв правен и здрав разум. Ако има действия и е установена вина, може да бъде конфискувано личното имущество на обвиняемите. Във ВМРО-ДПМНЕ има много други хора, които са допринесли за създаването на тази сграда“, каза представителя на ВМРО-ДПМНЕ Ружица Николовска след произнасянето на присъдата.

 

Станете почитател на Класа