Борис Джонсън печели вот на недоверие въпреки неочаквано големия бунт

Борис Джонсън печели вот на недоверие въпреки неочаквано големия бунт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.06.2022
  • Share:

Борис Джонсън задържа премиерския си пост в снощи, след като 148 от депутатите му гласуваха да го изместят от Даунинг стрийт в бюлетина, което разкри потенциално фатални разриви в неговата партия.
Премиерът спечели подкрепата на 211 депутати, но 41% от партията му гласува да се отърве от него, като мнозина цитират липсата му на покаяние заради скандала Партигейт и загубата на доверие на обществото в неговото ръководство. Това беше най-лошата присъда за действащ премиер от собствената им партия в последно време.
Въпреки че Джонсън и съюзниците му твърдят, че гласуването е победа, много депутати от консерваторите, включително някои от неговите поддръжници, смятат, че опитът за преврат е началото на края на тригодишното му премиерство.
Тъй като толкова много от партията му гласуваха против него, премиерът на практика загуби подкрепата си на мнозинството в парламента, с риск правителството му да бъде парализирано.
Джонсън теоретично е в безопасност от друго предизвикателство за лидерството му за една година според правилата на Комитета от 1922 г. - но Тереза Мей беше принудена да напусне поста само шест месеца след спечелването на гласуване за доверие, след като беше окончателно увредена, въпреки че спечели с 200 гласа срещу 117.
Делът на депутатите, гласували против Джонсън, е дори по-голям от гласовете срещу Мей през 2018 г. и Маргарет Тачър през 1990 г. Тачър подаде оставка седмица по-късно.
Говорейки след резултата, Джонсън настоя, че това е „изключително добър, положителен, убедителен, решаващ резултат", който ще му позволи да „продължи да обедява и да се съсредоточи върху резултатите". Джонсън също отказа да изключи свикването на предсрочни избори, въпреки че каза, че „не се интересува от тази идея".

Станете почитател на Класа