Япония се отваря за чуждестранни туристи след двегодишно затваряне за пандемията

Япония се отваря за чуждестранни туристи след двегодишно затваряне за пандемията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.05.2022
  • Сподели:

Япония обяви, че ще сложи край на двугодишното затваряне за пандемията и ще отвори отново за туристи от 98 страни и региони следващия месец, но пътниците ще бъдат пускани само като част от туристически групи. През по-голямата част от пандемията Япония забрани всички туристи и разрешаваше влизането само на отделни граждани и чуждестранни жители, но дори и те периодично са блокирани.


Решението идва, след като миналата седмица правителството заяви, че ще тества възможността за малки групови обиколки с посетители от САЩ, Австралия, Тайланд и Сингапур от този месец. В четвъртък правителството преразгледа граничния контрол, за да възобнови приемането на пакетни обиколки от 98 страни и региони – включително Великобритания, САЩ, Франция, Испания, Канада и Малайзия – от 10 юни.


Япония също така ще разшири до седем броя на летищата, които приемат международни полети, добавяйки Наха в южната си префектура Окинава и Ню Читосе близо до Сапоро в северното Хокайдо. Всички пристигащи трябва да имат отрицателен тест за Covid преди пътуване до Япония и много от тях трябва да бъдат тествани отново при пристигане, въпреки че тройно ваксинираните хора, идващи от определени страни, могат да пропуснат допълнителния тест, както и тридневната карантина, необходима за други.


Очаква се туристическите групи да поемат отговорност да гарантират, че посетителите спазват почти повсеместното носене на маски в Япония, както и други мерки, които помогнаха да се запази сравнително ниско ниво на Covid.


Премиерът Фумио Кишида заяви, че иска да облекчи мерките за граничен контрол, но се очаква стъпките да протичат бавно, със силна обществена подкрепа за настоящите ограничения.


Япония посрещна рекордните 31,9 милиона чуждестранни посетители през 2019 г. и беше на път да постигне целта си от 40 милиона през 2020 г., преди пандемията да удари света.

Станете почитател на Класа