Гърция плаща на Русия за газ по новата схема

Гърция плаща на Русия за газ по новата схема
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.05.2022
  • Сподели:

Всички гръцки вносители (DEPA Commerce, Mytilineos, Prometheus Gas) са преминали към схемата за плащане на руски газ, предложена от Русия, съобщи РИА Новости. Руското гориво представлява 45-55% от вноса (в зависимост от сезона).

 

"Крайният срок за плащане на доставките на газ за април е 25 май. Следователно парите трябва да постъпят в специалната сметка на 23 май. Обмяната им в рубли и прехвърлянето на пари от една сметка в друга отнема два дни. За тази цел плащането в евро трябва да бъде получено на 23 май", заяви източникът на агенцията.

 

Ден по-рано (23 май) Газпром се договори с DEPA за промяна на цената на доставките на газ за Гърция, но не беше посочена конкретна сума. Като част от споразумението гръцката страна ще продължи да получава два милиарда кубични метра газ годишно. По-рано Кремъл съобщи, че руското гориво покрива 40% от нуждите на Гърция.

 

Кой се е съгласил да плаща по новата схема за руски газ

 

По-рано Унгария официално обяви готовността си да премине към плащане чрез "Газпромбанк" с конвертиране на валута. Bloomberg отбеляза, че Италия се е присъединила към списъка, но от Рим няма официални съобщения по въпроса. По данни на агенцията общо 10 държави са се съгласили с руското предложение. Русия доставя газ на 23 държави, 21 от които са включени в така наречения списък на "недружелюбните страни".

 

Кои държави отказаха да плащат новата схема за руски газ

 

Повечето от исканията на Москва се отнасяха до "неприятелски страни", но сред "отказващите" беше и Азербайджан, който поддържа отношения с Русия. По-рано Полша, Финландия, България, Латвия, Литва, Естония и страните от Г-7 (САЩ, Канада, Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция и Япония) обявиха нежеланието си да плащат (по различни причини - от политически до нежелание да се заобиколят антируските санкции) за нови доставки на газ от Русия.

 

На 1 април Русия започна да приема плащания за газ от "неприятелските" страни в рубли. Съгласно президентски указ Газпромбанк трябва да открие специални сметки във валута и рубли. Купувачът превежда по първата сметка необходимата сума във валутата, посочена в договора, банката я продава на Московската борса и кредитира рублите по втората сметка. Тази сметка се използва за плащане на Газпром за доставените суровини. Според Владимир Путин Москва ще разглежда отказа за плащане в рубли като неизпълнение на договорните си задължения.

Станете почитател на Класа