La Croix: Световната икономика навлиза в епоха на «фрагментация»

La Croix: Световната икономика навлиза в епоха на «фрагментация»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.05.2022
  • Сподели:

Процесът на деглобализация, който започна след финансовата криза от 2008 г. и се ускори по време на пандемията, окончателно премина в още по-бърз ход след началото на руската специална операция в Украйна, констатират журналистите от френската La Croix. Както се подчертава в материала на публикацията, въпреки че световният търговски оборот все още расте, глобалната икономика скоро може да бъде раздробена на отделни търговски блокове — но за техните жители това най-вероятно няма да се окаже нищо добро.

 

La Croix: Световната икономика навлиза в епоха на "фрагментация"

 

 

От няколко седмици някои експерти настойчиво прогнозират, че руската специална операция в Украйна ще сложи край на „неудържимия и неудържим растеж на световния търговски оборот, който успя да промени облика на планетата след падането на Берлинската стена“, пише La Croix.

 

Така главният изпълнителен директор на инвестиционната компания BlackRock Лари Финк, обръщайки се наскоро към акционерите, предупреди:

 

„Глобализацията във вида, в който я познаваме през последните 30 години, е към своя край“.

 

А няколко дни преди това Международният валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО) предупредиха за рисковете от „фрагментиране“ на света, според материала на френското издание.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа