В САЩ назоваха ​​»секретното оръжие» на Русия в НАТО

В САЩ назоваха ​​»секретното оръжие» на Русия в НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.05.2022
  • Сподели:

Fox News назова Турция секретното оръжие на Русия в рамките на НАТО

 

В САЩ назоваха ​​"секретното оръжие" на Русия в НАТО

 

 

Турция се превърна в «тайното оръжие» на Русия в рамките на НАТО заради позицията си спрямо Украйна и разширяването на алианса, пише Fox News.

 

Решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да блокира присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО далеч не е първият път, когато Анкара тръгва срещу Запада.

 

Той активно се опитва да дестабилизира алианса, след като част от военните поискаха да го свалят през 2016 г., пише журналистът.

 

От началото на конфликта в Украйна Турция не е налагала санкции срещу Русия. В същото време през 2020 г. Вашингтон наложи санкции срещу Анкара заради закупуването на руския комплекс С-400.

 

Според експерти, чиято позиция е цитирана от телевизионния канал, Ердоган или използва западните обединения, или влиза в конфронтация с тях, в зависимост от това кое е по-изгодно във всеки отделен случай. В същото време някои от тях наричат ​​турския лидер „човекът на Путин в НАТО“.

 

В материала се отбелязва, че в крайна сметка Анкара ще се съгласи с приемането на нови членове в алианса, но в момента споровете в НАТО са от полза на Владимир Путин.

 

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не може да подкрепи включването на Швеция и Финландия във военния блок, тъй като в този случай организацията ще се превърне в „място, в което ще има много представители на терористи“.

 

Той припомни, че Анкара е поискала от Стокхолм и Хелзинки да екстрадират 33 представители на ПКК и FETO, но е получила отказ.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа