Русия може да предложи 25 милиона тона зърно за износ от 1 август

Русия може да предложи 25 милиона тона зърно за износ от 1 август
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.05.2022
  • Share:

Русия може да предложи 25 милиона тона зърно за износ през пристанище Новоросийск от 1 август до края на тази година, каза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, изказвайки се на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за продоволствената сигурност.


Според Небензя " Русия продължава да бъде отговорен доставчик на храни и енергия. Тази година очакваме рекордно висока реколта от пшеница. В тази връзка можем да предложим 25 милиона тона зърно за износ от пристанище Новоросийск от 1 август до края на тази година. Можем да обсъждаме и други доставки, между юни и декември потенциалният износ на торове ще бъде най-малко 22 милиона тона. Но ако нямате намерение да оттеглите санкциите си, наложени по ваша собствена инициатива, тогава защо вие ни обвинявате? Защо най-бедните нации и региони трябва да страдат заради вашите безотговорни геополитически игри?" подчерта дипломатът, обръщайки се към представителите на западните държави.


Небензя каза, че износът на зърно от украинските пристанища е блокиран заради действия на Украйна, а не на Русия. „Вие твърдите, че уж блокираме възможността за износ на селскостопански продукти от Украйна по море. Истината обаче е, че Украйна, а не Русия, продължава да блокира 75 чуждестранни кораба от 17 държави в пристанищата Николаев, Херсон, Черноморск, Мариупол, Очаков, Одеса и Южни, а също Украйна е тази, която е минирала водните пътища."


„Имайки предвид това, как можем да говорим за износ на зърно? И каквото и да кажете тук днес, само вие можете да промените тази ситуация, господа. Изнесеното украинско зърно не отива в нуждаещи се страни, а се зарежда в складове на ЕС. Както разбираме, така Украйна плаща за оръжията, доставяни от Запада", каза Небензя.

Станете почитател на Класа