«Най-крупната победа»: Западните СМИ за капитулацията на «Азовстал»

«Най-крупната победа»: Западните СМИ за капитулацията на «Азовстал»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.05.2022
  • Сподели:

Световните медии продължават да обсъждат неотдавнашната капитулация на украинския гарнизон в Мариупол, включително на бойците от полк „Азов“ (организация, забранена в Русия). В същото време западните публикации и уебсайтове, които отразяват събитията, традиционно се опитват да изгладят символичния смисъл на събитията, за да не „наранят“ собствената си аудитория, на която месеци наред говорят за „мощта“ на украинската армия.

 

"Най-крупната победа": Западните СМИ за капитулацията на "Азовстал"

 

Също така традиционно се заобикаля връзката на «Азов» с неонацистите, без да се споменава и дума за престъпленията им. Въпреки това западната преса вече не можеше да мълчи за факта на капитулацията поради неговата очевидност.

 

"Най-крупната победа": Западните СМИ за капитулацията на "Азовстал"

 

«Съдбата на стотици украински войници, които прекратиха съпротивата в стоманодобивния завод «Азовстал» в Мариупол, остава неясна, след като бойците се предадоха и бяха отведени на контролирана от Русия територия. Заместник-министърът на отбраната на Украйна каза, че ще бъдат разменени, но някои руски служители заявиха, че те могат да бъдат съдени или дори екзекутирани», пише британският The Guardian.

 

Изданието не уточнява, че в Русия смъртното наказание не се прилага от 1996 г. (има мораториум). В ЛНР правният статут е подобен на този в Русия, но този вид наказание съществува в ДНР.

 

"Най-крупната победа": Западните СМИ за капитулацията на "Азовстал"

 

Американското бизнес списание Forbes не подмина темата.

 

«Обсадата е сурово нещо. Тъй като амунициите, храната, водата и медицинските консумативи свършват, сместа от скука, ужас и депресия подкопава волята за съпротива. Ранените и контузени защитници, към които се присъединиха симуланти, се крият на безопасни места, разцепвайки сплотеността на частите. Без канализация и питейна вода условията бързо стават ужасни. …Защитата се превръща в сърцераздирателен отчаян опит за събиране на ресурси», живописно разказва деловия ресурс.

 

На събитието откликва и канадската корпорация CBC.ca.

 

"Най-крупната победа": Западните СМИ за капитулацията на "Азовстал"

 

«Пълното превземане на Мариупол беше най-голямата победа на Русия от 24 февруари и ще даде на Москва пълен контрол над крайбрежието на Азовско море, което се намира в източната и южната част на Украйна», се отбелязва в текста.

 

Американският вестник The New York Times подхвана темата също.

 

«Въпреки че Русия се бие на много фронтове, капитулацията на Мариупол затвърди една от малкото териториални придобивки — завладяването на някога проспериращото югоизточно пристанище.

 

Капитулацията също така даде повод на руските държавни медии да твърдят, че тяхната страна побеждава», информира читателите си изданието в нова статия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа