Паскал Лами: „Англия трябва да приеме, че границата в Ирландско море е неизбежна“

Паскал Лами: „Англия трябва да приеме, че границата в Ирландско море е неизбежна“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.05.2022
  • Сподели:

Бившият шеф на Световната търговска организация (СТО), Паскал Лами, заяви „Спорът на Борис Джонсън с ЕС относно договореностите по Брекзит за Северна Ирландия е абсолютно разрешим, но само ако Обединеното кралство приеме, че границата е неизбежна. Министър-председателят може да постигне пробив само ако спре да смесва „олио и оцет" и да хвърля емоционална политика от Брекзит върху това, което по същество е технически проблем."


Лами каза, че не разбира стратегията на Обединеното кралство, което рискува търговска война с ЕС, но добави, че е малко вероятно да се стигне до това, тъй като „съотношението разходи-ползи е нелепо. Ако нещата се влошат и ЕС отвърне със санкции, блокът ще спечели, както обикновено постигнат тези с най-голям капацитет за търговия", каза Лами.


Коментарите му в интервю за "Гардиън" идват, след като британският външен министър Лиз Трус заплаши с нови закони, които да позволят на Обединеното кралство да промени някои части от протокола за Северна Ирландия. Правителството на Обединеното кралство беше подложено на натиск от Демократическата юнионистка партия и Традиционния юнионистки глас, като и двете участваха в кампания срещу протокола на неотдавнашните избори за събрание на Северна Ирландия.


Лами, който следи отблизо Brexit през последните седем години и който след като напусна СТО през 2013 г. сега е президент на Парижкия форум за мир, френска организация с нестопанска цел, каза: „Исканията за пълно премахване на границата в Ирландско море никога не ще донесат пробив. Не разбирам точно какво преследва Обединеното кралство. Ако няма граница, няма да работи. Не можете да напуснете ЕС и да нямате граница. Това е като просто да си вземете тортата и да я изядете. Така че има въпросителен знак какъв точно е проблемът от страна на Обединеното кралство. Ако е „не искаме граница", това е все едно да кажеш: „Не искаме Брекзит". Тогава това е нерешимо."


Лами продължи: „Правителството на Обединеното кралство има този капацитет да смесва проблеми и да готви политическа супа. Ако Обединеното кралство признае, че границата е пряка последица от Brexit, тогава може да се намери решение", каза Лами.


Може да има динамично решение за Северна Ирландия, предположи той. Това ще включва „тънка граница" с малко проверки на търговията през Ирландско море, докато Обединеното кралство остава в съответствие със стандартите на ЕС. Тя ще се превърне в „дебела граница", ако Обединеното кралство иска да се отклони от тези стандарти, добави Лами.


Лами каза: „Това засяга основния въпрос за границите между нациите и винаги включва компромиси. Единственият начин да се реши проблемът беше да се намали емоцията и да оставите техниците да намерят решението, което позволява на двете страни да намерят средата между дебелата и тънката граница".


Той омаловажи заплахата на Обединеното кралство да приеме законодателство за „неприлагане" на някои части от протокола, ако ЕС не се съгласи с исканията на Джонсън, като каза, че му е трудно да повярва, че Обединеното кралство и ЕС ще се окажат в търговска война. „Ако има такава, ЕС ще спечели, тъй като обикновено преобладава този, който има най-голям търговски капацитет", каза Лами.

Станете почитател на Класа