Украйна очаква през 2022 г. половината от миналогодишната реколта

Украйна очаква през 2022 г.  половината от миналогодишната реколта
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.05.2022
  • Сподели:

Украйна очаква тазгодишната реколта в страната да достигне едва половината от тази през 2021 г., каза министърът на аграрната политика и храните Николай Солски по време на срещата на министрите за продоволствена сигурност, организирана от Съединените щати в сряда. „Тази година очакваме реколта в размер на 50% от миналогодишната реколта", каза той.


Министърът също така предупреди, че "следващата почвена кампания на зимни култури е под сериозна заплаха заради ситуацията около Украйна. Всъщност това лято ще бъде заложена на съдбата на три реколти", отбеляза той.


Световната общност ще бъде изправена пред увеличение на цената на пшеницата до 700 долара за тон, смята Солски. Цената на пшеницата на Чикагската търговска борса в момента възлиза на около 430 долара за тон. „Готови ли сме да платим 500, 600 или 700 долара за тон пшеница? Тази ситуация е критична за страните от Азия и Африка, които внасят зърно основно от Украйна", подчерта украинският министър.


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза по-рано в сряда, че световната общност няма да може напълно да реши въпроса с продоволствената криза без украинското зърно, както и без руски и беларуски торове. Руските продукти и торове трябва да имат пълен и неограничен достъп до световните пазари, подчерта той.

Станете почитател на Класа