А.Антонов: „Неразумните действия на Запада водят до глобална продоволствена криза“

А.Антонов: „Неразумните действия на Запада водят до глобална продоволствена криза“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.05.2022
  • Сподели:

Неразумните макроикономически ходове на западните страни разрушиха глобалната продоволствена сигурност, каза руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, добавяйки, че проблемите в тази област са започнали много преди началото на военните действия в Украйна.


„Продоволствената сигурност беше разрушавана в продължение на няколко години от неразумни макроикономически стъпки на колективния Запад, подхранвани от последиците от пандемията COVID-19. С други думи, проблемите се появиха много преди началото на специалната операция на Русия в Украйна", цитиран бе Антонов от пресслужбата на посолството в нейния Telegram канал.


„Хранителната криза се влоши след вълна от едностранни и незаконни санкции срещу Русия, които подкопаха доверието в западните правителства поради непредсказуемостта на техните действия, а също и скъсаха веригите за доставки и прекъснаха международните финансови потоци. Изявленията на западните нации, че техните забрани не обхващат доставките на храна и торове са измама, тъй като санкциите във финансовата и транспортната сфера пряко влияят върху ситуацията на световните пазари на храни", каза той.


„Въпреки това Русия остава ангажирана със задълженията си по международните договори относно експортните доставки на селскостопански продукти, торове, енергия и други важни стоки", подчерта дипломатът.


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза по-рано, че световната общност няма да може напълно да реши въпроса с продоволствената криза без руските и беларуски торове, както и без украинско зърно. Руските продукти и торове трябва да имат пълен и неограничен достъп до световните пазари, отбеляза той.

Станете почитател на Класа