Белият дом очаква севернокорейски ядрен опит по време на пътуването на Байдън в Азия

Белият дом очаква севернокорейски ядрен опит по време на пътуването на Байдън в Азия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.05.2022
  • Сподели:

Белият дом е подготвен за севернокорейски ракетен или ядрен тест, докато Джо Байдън е на пътуване до Южна Корея и Япония, което започва вчера.


Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери в сряда: „Нашето разузнаване отразява истинската възможност да има или нов ракетен тест, включително на ракета с голям обсег, или ядрен опит, или честно казано и двете в следващите дни, по време на или след пътуването на президента в региона. Ние се подготвяме за всички непредвидени ситуации, включително възможността подобна провокация да се случи, докато сме в Корея или Япония", добави Съливан.


Пътуването на Байдън има за цел отчасти да сигнализира, че той не е забравил за стратегическите интереси на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, въпреки фокуса от февруари върху нахлуването на Русия в Украйна.


„Посланието, което се опитваме да изпратим с това пътуване, е послание на положителна визия за това как може да изглежда светът, ако демокрациите и отворените общества по света застанат заедно, за да оформят правилата на пътя, да дефинират сигурността. архитектурата на региона за укрепване на силните, мощни, исторически съюзи", каза Съливан.


Байдън замина за Южна Корея вчера за разговори с новия президент на страната Юн Сук Йол. Според прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер, той няма да посети демилитаризираната зона между двете Кореи.


След това се очаква президентът да пътува до Япония в неделя за среща на върха на Четворката, включваща САЩ, Япония, Австралия и Индия.


Американското и южнокорейското разузнаване информират от няколко дни, че е възможно Северна Корея да проведе ядрен опит, който ще бъде първият от пет години. През март режимът на Пхенян извърши първото си изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МКБР) от четири години и оттогава извърши още три други ракетни теста.


CNN цитира неназовани служители в сряда, които казаха, че подготовката за изстрелване на нови ракети е била наблюдавана на място за изстрелване близо до Пхенян, от сателитното наблюдение.


Джефри Луис, директор на програмата за неразпространение в Източна Азия в Института за международни изследвания Мидълбъри, каза, че има общи индикации за предстоящи ядрени или ракетни тестове, включително дейност в ядрения полигон на Северна Корея. Той посочи, че Ким Чен-ун неотдавна говори за необходимостта „едновременно да продължим с материалната и технологичната подготовка, за да се справим с бъдещите заплахи и предизвикателства по всестранен начин. Това може да означава или ядрен, или ракетен тест. Подозирам, че графикът на Северна Корея има повече общо с техните собствени политически опасения и технически фактори, отколкото с пътуването на Байдън", каза Луис.

Станете почитател на Класа