Връщането на Маркос на власт във Филипините е предупреждение за света

Връщането на Маркос на власт във Филипините е предупреждение за света
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.05.2022
  • Сподели:

Миналата седмица Фердинанд „Бонгбонг" Маркос, син и съименник на покойния диктатор, спечели с категоричен успех президентските избори на Филипините. Маркос-старши беше един от известните диктатори, заедно с други като Николае Чаушеску, Иди Амин и Пол Пот. При двадесет годишното управление на Маркос хиляди бяха убити, измъчвани или „изчезнали". Филипините се превърнаха в клептокрация, като семейство Маркос и техните приближени ограбиха поне 10 милиарда долара.


През 1986 г. Филипините решават, че времето на Маркос е изтекло. Мирно масово въстание принуди семейството да отиде в изгнание в Хавай. Демократичните институции бяха възстановени, макар и бавно и несъвършено. Но през 2022 г. изглежда, че нацията е променила мнението си. Маркос-младши беше постоянен фаворит в президентската кампания, а победата му беше очаквана.


Има различни фактори, които допринасят за политическото завръщане на семейство Маркос. Някои твърдят, че това е започнало преди повече от 30 години, когато на семейство Маркос е било разрешено да се върнат от изгнание във Филипините. Оттогава те са нормализирани като част от политическия живот на Филипините. Имелда Маркос се кандидатира и губи президентския пост два пъти, но спечели място в Конгреса в родния си град. Децата на Маркос, Бонгбонг и Имее, също спечелиха места в конгреса и сената. Лайфстайл списания и токшоута хвалеха семейството. През последните 10 години този блясък се усили. Учените от медийните изследвания проследяват рязкото увеличаване на каналите в YouTube, които представят наследството на Маркос, като споделяне на семейното богатство с народа, като изграждане на мостове, болници, културни центрове и вятърни мелници, което прави Филипините обект на завист в света, без да се споменава за предполагаемата корупция и огромни дългове, които носи това.
Историите за източника на богатството на Маркос също станаха вирусни в TikTok. Според про-Маркос теорията, Маркос-старши, адвокат, е получавал заплащане за юридическата си работа в златни кюлчета - по този начин се обяснява източника на богатството на семейството. Самият Маркос-младши е активен в социалните медии – толкова активен, че отказа да участва в каквито и да било дебати и пресконференции по време на кампанията. Той каза, че предпочита да говори директно с хората, често чрез своите влогове, които показват, че той и семейството му живеят най-добрия и луксозен живот.
Едно от първите действия на Маркос-младши в кабинета беше да назначи съпартийката си Сара Дутерте в отдела за образование. Дутерте е дъщеря на действащия президент, Родриго Дутерте, чиято жестока война с наркотиците накара международния наказателен съд да одобри разследване срещу него за престъпления срещу човечеството, но това беше спряно миналата година по искане на правителството. Говорителят на Родриго Дутерте каза, че всички смъртни случаи се дължат на „законно полицейско учение".


Завръщането на семейство Маркос е предупреждение за света. Завръщането им на централна политическа сцена не се случи за една нощ. Развиваше се в продължение на десетилетия в резултат на културни битки, за които мнозина дори не подозираха, че се случват.

Станете почитател на Класа