Клиент на кафене във Флоренция повика полиция заради цената на еспресото

Клиент на кафене във Флоренция повика полиция заради цената на еспресото
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.05.2022
  • Сподели:

Кафе-бар във Флоренция беше глобен с 1000 евро, след като клиент се възмути заради цената на скромна чаша еспресо. Клиентът се обадил в полицията, след като му били таксувани 2 евро за безкофеиново кафе в Ditta Artigianale в центъра на града.


Мъжът се оплакал, че цената не е изписана на менюто зад щанда. Именно тази грешка вкарала в беда бара, който се слави с приготвянето на вкусно кафе и печели няколко състезания.


Франческо Санапо, собственик на Ditta Artigianale, разказа за глобата в социалните мрежи и защити кафето си, което според него идва от малка плантация в Мексико и е приготвяно с голямо внимание от неговите баристи. Той твърди, че цената на кафето е показана на дигиталното меню.


„Глобиха ме, защото някой се обиди, че плати 2 евро за кафе без кофеин. Днес някой може да се подразни чак толкова, че да мобилизира полицията, която намира, че сме в грешка поради остарял закон. Този закон трябва да бъде променен, защото в противен случай 99,9% от баровете и ресторантите биха били в нарушение."


Ditta Artigianale – описан във Facebook като „първият италиански кафе-бар, посветен на качественото кафе" – е бил счетен за революционен, когато таксувал €1,50 за еспресо, още при отварянето на бара през 2013 г.


В Италия средната цена на едно еспресо е 1 евро, въпреки че над 70% от баровете повишиха цените през годината поради проблеми с веригата за доставки и лоша реколта. Потребителските групи предупредиха, че цената на едно еспресо може да се повиши до средно 1,50 евро тази година.


Флорентийският клон на Асоциацията за малкия бизнес, защити собственика. „Това е нещо, което дълбоко ме вгорчава", каза нейният президент Алесандро Виторио Сорани. „Много работа се влага в производството на качествен продукт. Качеството се отплаща и е от полза за всички."


Някои от клиентите на бара също скочиха в негова защита. „Ако този клиент отиде в Лондон, той ще намеси Скотланд Ярд", написа един във Facebook.

Станете почитател на Класа