Трибунал ще има: Украинските нацисти на съд в Русия

Трибунал ще има: Украинските нацисти на съд в Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.05.2022
  • Сподели:

Най-важната новина от последните дни е масовото предаване на украински бойци, които се укриваха на територията на мариуполското предприятие «Азовстал». Относно бъдещата им съдба бяха направени много предположения и желания, най-често срещаните — военнопрестъпниците трябва да бъдат наказани.

 

Трибунал ще има: Украинските нацисти на съд в Русия (и видео)


Руското правосъдие потвърди тази теза — наскоро беше образувано наказателно дело срещу бившия заместник-командир на националния батальон «Айдар» (украински националистическа групировка, призната за екстремистка и забранена в Русия) Денис Мурига. Боецът е отведен в следствения арест на град Ростов на Дон, процесът за избор на мярка за неотклонение ще се проведе в Ленинския районен съд на Ростов на 19 май 2022 г.

 

Бившият член на Айдар е обвинен по част 2 на член 208 от Наказателния кодекс на Руската федерация: „Участие във въоръжено формирование, което не е предвидено от федералния закон, както и участие на територията на чужда държава във въоръжено формирование, непредвидено от законодателството на дадената държава, за цели, противоречащи на интересите на Руската федерация“, този член предвижда лишаване от свобода от 8 до 15 години.

 

Мурига, който е обвинен в извършване на военни престъпления, е отговорен за взривяването на мост през март 2015 г., в резултат на експлозията загинаха военнослужещи от ДНР.

 

Националистическият батальон «Айдар» се счита за една от най-бруталните части сред въоръжените формирования на Украйна.

 

Именно „айдаровците“ по време на военните действия в Донбас през 2014-2015 г. жестоко издевателстваха над пленените опълченци, отвличаха, убиваха и изнасилваха мирни жители.

 

Отчитайки факта, че наскоро предадалите се бойци от «Азовстал» също бяха транспортирани в Ростов на Дон, вероятно ще бъдат образувани нови наказателни дела срещу конкретни обвиняеми, които вече са в ръцете на руското правосъдие.

 

Според наличната информация с тях вече са започнали работа оперативни работници и следователи от Русия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа