Лидерите на страните от ОДКБ на среща на върха в Москва

Лидерите на страните от ОДКБ на среща на върха в Москва
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.05.2022
  • Сподели:

Ръководителите на страните-членки на Договора за колективна сигурност подписаха няколко многостранни документи на срещата на върха, която се проведе в руската столица в понеделник. Те включват изявление на Съвета за колективна сигурност в чест на 30-ата годишнина от договора и 20-годишнината на организацията.


В срещата участваха арменският премиер Никол Пашинян, белоруският президент Александър Лукашенко, руският президент Владимир Путин, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон. Руският президент Владимир Путин каза по-рано, че се планира, наред с други неща, да се подпише съвместно изявление, което, като се вземе предвид опита, натрупан по време на мироопазващата операция в Казахстан, ще потвърди решимостта на страните от ОДКБ да продължат да си сътрудничат като партньори в различни области на военно и отбранително развитие и за повишаване на координираните действия на международната сцена.


ОДКБ е международна организация за сигурност, включваща шест държави-членки: Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Договорът за колективна сигурност е подписан на 15 май 1992 г. в Ташкент.


Съветът за колективна сигурност е върховният орган на ОДКБ. Той включва главите на държавите, които са членове на организацията.

Станете почитател на Класа