Тунел за контрабанда на наркотици между САЩ и Мексико с железопътна система

Тунел за контрабанда на наркотици между САЩ и Мексико с железопътна система
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.05.2022
  • Сподели:

Американските власти откриха подземен тунел за контрабанда на границата между Калифорния и Мексико, който минава по дължината на футболно игрище и съдържа подсилени стени, електричество, вентилация и железопътна система.


Миналата седмица разследващите откриха тунела, който води до склад в индустриална зона на американска земя. Тунелът се намира на около 0,8 км от граничния пункт Отай Меса между Тихуана и Сан Диего, в район, където през последните две десетилетия са открити повече от дузина други.


След като атакуваха дом, който наскоро е бил използван като скривалище за наркотици, агентите започнаха да спират превозни средства в близост до склада, като откриха кутии, пълни с кокаин, според федерална наказателна жалба, подадена в американския окръжен съд в Сан Диего.


В имота те откриха тунел, издълбан в циментовия под, минаващ на 500 м до Тихуана, с диаметър 1,2 метра и около шест етажа дълбочина.


Агентите иззеха 799 кг кокаин, 75 кг метамфетамин и 1,6 кг хероин от превозните средства и имота и арестуваха шестима души по обвинения във федерален заговор за наркотици.


Властите са открили около 15 сложни тунела на границата на Калифорния с Мексико от 2006 г. Много тунели, включително обявеният в понеделник, се намират в индустриалната зона Отай Меса в Сан Диего, където глинестата почва е благоприятна за копаене, а складовете осигуряват покритие.


Трансграничните преходи датират от началото на 90-те години на миналия век и са били използвани предимно за контрабанда на многотонни товари марихуана. Американската администрация за борба с наркотиците заяви през 2020 г., че те обикновено са свързани с мексиканския картел Синалоа.


Съгласно федералния закон американските власти трябва да запълнят американската страна на тунелите с бетон, след като бъдат открити.

Станете почитател на Класа