С-500 «Триумф» изведе отбраната на Русия на космическо ниво

С-500 «Триумф» изведе отбраната на Русия на космическо ниво
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.05.2022
  • Сподели:

Заплахата от страна на НАТО принуди Русия да разработи системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, пише The National Interest. Една такава система, С-500, се превърна във важен елемент от отбранителния щит срещу крилатите и балистични ракети.

 

Превод от The National Interest, САЩ: 

 

С-500 "Триумф" изведе отбраната на Русия на космическо ниво

 

 

Москва отдавна е загрижена за заплахата от въздушните сили на НАТО и за да й се противопостави през годините, тя разработи и разположи голямо разнообразие от зенитно-ракетни системи с голям обсег.

 

Сред тях са най-модерните системи С-300 и С-400.

 

Но основната задача на най-новия комплекс С-500 «Триумфатор» на концерна «Алмаз-Антей» не е да прави дупки в изтребителите на фронтовата линия. По-скоро С-500 бележи нова фаза в усилията на Русия да изгради свой собствен отбранителен щит срещу атака с крилати и балистични ракети.

 

Максималният обхват на «Триумфатор» трябва да бъде 600 километра, тоест много повече от този на С-400 (400 километра).

 

Командващият ВВС на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев твърди, че С-500 ще може да обстрелва едновременно до 10 цели с време за реакция от три до четири секунди.

 

За сравнение: С-400 може да стреля едновременно по шест цели и има време за реакция от девет секунди.

 

Има няколко много конкретни подробности за С-500, включително, че за разлика от по-старите противоракети 53Т6, които са разположени около Москва, тази система ще бъде с по-малки размери и ще може да осъществява пускове със смяна на стартовите позиции за за избягване на удари на противника.

 

Всъщност С-500 е модернизирана версия на С-400, но по-малка по размери.

 

«Брянски завод за колесни тегачи» публикува диаграми, показващи, че всеки комплекс ще има няколко поддържащи машини, включително за товарене, четири с различни радари (един от тях е проектиран специално за откриване на балистични ракети) и командване и контролен център, състоящ се от една или две машини.

 

Поради много големия си обсег, С-500 е идеално оръжие в борбата срещу големи и не особено незабележими цели.

 

Ако един изтребител е труден за откриване и поразяване на максимален обхват, тогава самолетите AWACS и тези за радиоелектронна борба ще бъдат в много по-голяма опасност и най-вероятно ще бъдат принудени да действат извън зоната на поражение на С-500.

 

Руските ракети С-300 и С-400, които вече са разположени в Калининградска област, възпрепятстват въздушните операции в небето над балтийските страни и над голяма част от Полша.

 

Базираните С-500 ще могат допълнително да увеличат зоната, затворена за военната авиация.

 

За по-голяма яснота трябва да се каже, че стелт изтребителите на НАТО ще могат да нанасят удари по ракетни позиции, докато са на безопасно разстояние; обаче зенитно-ракетните системи с голям обсег ще могат много ефективно да блокират това въздушно пространство, забранявайки полетите на авиацията, ако не бъдат ликвидирани.

Първите системи за противовъздушна отбрана С-500 ще бъдат разположени около Москва и други части на централна Русия, което демонстрира, че тази ракета играе стратегическа отбранителна роля. Предвижда се и разработването на корабна версия на системата за противовъздушна отбрана С-500Ф за ескадрени миноносци от проекта 23560 („Лидер“).

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа