Нова Зеландия с план за нулеви нетни емисии

Нова Зеландия с план за нулеви нетни емисии
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.05.2022
  • Сподели:

Нова Зеландия ще помогне на някои хора да купуват електрически превозни средства, да сложат край на зависимостта си от изкопаеми горива, да намалят емисиите в селското стопанство и да намалят отпадъците, които се депонират, обеща правителството в най-значимото изявление за действия по изменението на климата в историята на страната.


Планът за намаляване на емисиите определя посоката на действията в областта на климата за следващите 15 години, с ограничение на количеството парникови газове, които Нова Зеландия може да излъчи, за да се постигнат целите за ограничаване на глобалното средно повишаване на температурата до 1,5 C над прединдустриалните нива.


„Това е знаков ден в нашия преход към бъдеще с ниски емисии", каза в изявление министър-председателят Джасинда Ардърн, която не успя лично да направи съобщението поради положителен тест за Covid-19 и изолация в дома.


Министърът на изменението на климата Джеймс Шоу каза, че планът ще проправи пътя към нулеви емисии в бъдеще, когато повече хора ще могат да купуват електрически превозни средства, градовете ще имат по-добра транспортна инфраструктура, най-големите емисионери ще преминат към чиста енергия, фермерите ще отглеждат хранато по начин, който подпомага климата, и ще съществуват по-достъпни възможности за отопление на домовете.


Това ще осигури справедлив преход за маорите чрез разработване на план за действие, финансиране и ресурси, за ръководени от маорите програми и решения.


Една от най-значимите инициативи е програмата за чисти автомобили, която ще подкрепи семействата с по-ниски и средни доходи да преминат към алтернативи с ниски емисии чрез „бракуване и замяна". Това ще позволи на отговарящите на условията семейства да изтъргуват своите превозни средства и да получат подкрепа за закупуване на електрически или хибридни превозни средства, които от своя страна ще бъдат по-евтини за ползване.


Това и плановете за подобряване на обществения транспорт чрез по-екологични автобусни паркове, по-добри велосипедни алеи и пешеходни пътеки и по-чести влакове ще доведат страната до 30% превозни средства с нулеви емисии от парка на леките превозни средства (автомобили, микробуси и автомобили) и намаляване на общите километри, изминавани от леките превозни средства с до 20% до 2035 г., казва правителството.


Повече от 1,2 милиарда долара бяха отпуснати за тази част от плана, който се очаква да намали емисиите, еквивалентни на премахването на 181 000 автомобила от пътя между сега и 2035 г., каза министърът на транспорта Майкъл Ууд.


Фондът за климата беше създаден с помощта на първоначалните 4,5 милиарда долара от схемата за търговия с емисии "замърсителите плащат за замърсяването, а не домакинствата" – която таксува предприятията за парниковите газове, които те изпускат.


Нова Зеландия отдавна разчита на своя „чист зелен" имидж за туризма, търговията и културата. Но зелената репутация на страната пострада през последните години. Брутните емисии на човек в страната са високи и тя е една от най-лошите в света по отношение на увеличението на емисиите. Емисиите в Нова Зеландия нараснаха с 57% между 1990 г. и 2018 г. - второто най-голямо увеличение от всички индустриализирани страни, което доведе до приемането на този революционен план.

Станете почитател на Класа