Швейцария гласува за донорство на органи по подразбиране

Швейцария гласува за донорство на органи по подразбиране
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.05.2022
  • Сподели:

Швейцария гласува за увеличаване на наличността на трансплантирани органи, като ще направи всеки потенциален донор след смъртта, освен ако не е възразил изрично.


Законовата промяна беше одобрена от 60% от избирателите на референдум. Съгласно съществуващите закони, трансплантациите са възможни само ако починалото лице даде съгласие, докато е жив. Желанията им често са неизвестни и в такива случаи решението се оставя на роднини, които в повечето случаи се отказват от даряването на органи.


В края на 2021 г. повече от 1400 пациенти бяха в очакване на трансплантация на органи в Швейцария, страна с около 8,6 милиона души. Миналата година 166 починали са дарили органите си в Швейцария и са били трансплантирани общо 484 такива органи. Но същевременно през 2021 г. 72 души починаха, докато чакаха за трансплантация на органи, според организацията Swisstransplant.


„Обществеността показа, че е готова да даде шанс на хората, които са в списъка на чакащите", каза директорът на Swisstransplant Франц Имер.


В опит да намалят изоставането, правителството и парламентът поискаха да променят закона с модела на „предполагаемо съгласие", нещо, което вече е прието в редица други европейски страни. Според тази система хората, които не желаят да станат донор на органи след смъртта, трябва изрично да го декларират. Предполага се, че тези, които не са изразили ясно отказа си, са „за". Въпреки това, роднините ще могат да откажат, ако знаят или подозират, че засегнатото лице е избрало да не дарява орган. В случаите, когато не може да се осъществи контакт с роднини, не може да се отстраняват органи. Правилата ще важат само за лица на 16 и повече години.


Медицинските условия за донорство остават същите: само хора, които умират в болнично интензивно отделение, могат да дарят органите си, а двама лекари трябва да потвърдят смъртта.

Станете почитател на Класа