Време е за балансиране на портфолиото

Време е за балансиране на портфолиото
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.05.2022
  • Сподели:

Забавно е колко често ми идват на ум стари текстове на песни, когато мисля за инвестиционните пазари. В момента съм на съвета на покойния Кени Роджърс: „Трябва да знаете кога да ги задържите, да знаете кога да ги „сгънете“, да знаете кога да си тръгнете и да знаете кога да бягате“, пише за Financial Times Саймън Едълстен, съмениджър на Artemis Global Select Fund и Mid Wynd International Investment Trust.

 

Въпреки че си спомням текста на песента му „Комарджията“, инвестирането не е хазарт. Времевият хоризонт на инвеститора в акции се измерва в години, а на комарджията - в метри. Да, инвестициите включват риск, но умните инвеститори се фокусират върху смекчаването му. Това неизбежно означава продажба на акции в даден момент - нещо, което вероятно не се обсъжда достатъчно. Сигурен съм, че много инвеститори, които преглеждат портфейлите си днес, се питат дали е време да задържат или да намалят инвестициите си. 

 

Данните за рекордната от 30 години инфлация в Обединеното кралство само подчертават това, което виждаме в месечните си сметки. Централните банки повишават лихвите, за да укротят инфлацията, но колко много и колко бързо? Очакваното икономическо възстановяване след ковид изглежда твърде крехко, за да се справи с рязкото покачване на лихвите.

 

Нахлуването на Русия в Украйна притисна цените на суровините. Има я и борбата на Пекин с коронавируса. БВП на Китай, на ниво от 14 трилиона долара, е в подобен мащаб с този на цялата еврозона. Бавният растеж там може да предизвика глобални вълни.

 

Инвеститорите виждат ефекта от всичко това. Пазарите на акции също пострадаха от началото на годината, а валутните движения добавиха към сътресенията. Американският индекс S&P 500 спадна с над 15% в доларово изражение, но доларът поскъпна спрямо паунда, което прави загубата на индекса 7,5% за инвеститорите от Обединеното кралство. Японският пазар се понижи с 8,6%, но слабата йена прави тази загуба 11,6% в лири. За сравнение британският FTSE 100 е отстъпил само с 2,7%, подпомогнат от доминиращите индекса петролни и добивни акции.

 

Време е за балансиране на портфолиото

 

Повечето активни мениджъри оценяват акциите според текущата стойност на бъдещите им парични потоци. През последните години това означаваше, че бързо растящите технологични акции се оценяваха с високи съотношения спрямо печалбата, тъй като инвеститорите ценяха тлъстите печалби, обещавани им един ден. Инфлацията означава, че инвеститорите са станали по-загрижени за днешния ден. Те разглеждат числата по-критично, по-малко прощавайки управленските грешки. Разочароващи резултати от компании като PayPal, Shopify и Netflix доведоха до спад на акциите им наполовина от началото на годината.

 

Потребителските акции като цяло се представят добре, тъй като пазарите очакват повече харчене, но както видяхме с Netflix наскоро, по-високите битови сметки могат да накарат потребителите да намалят разходите си. Много от тези акции изглеждат уязвими. Компании като търговците на дребно са склонни да имат голям брой служители и често значителен дълг. Ако лихвените проценти се покачват, задлъжнелите компании имат проблеми както с намаления доход, така и с по-високите лихви. Преходните периоди са трудни за инвеститорите в акции. Някои може да се изкушат да осребрят десетилетие на печалби и да се оттеглят, докато не настъпи по-голяма яснота относно лихвените проценти, опасявайки се, че централните банкери ще убият възстановяването и дори ще причинят срив, като сгрешат времето и мащаба на лихвените повишения.

Но ако излезете от пазара, поемате риск с инфлацията. Някои елементи на днешната инфлация са преходни, но не всички. Пазарът на труда в САЩ бързо се затегна; появява се недостиг при редица работни места. Работниците в тези позиции могат да договорят значителни увеличения на заплатите си. Тези условия могат да доведат до инфлационна спирала. В Обединеното кралство много се изтъква инфлацията на цените, но инфлацията на заплатите (включително бонусите) не изостава.

 

Определено е по-безопасно да се предположи, че сегашните условия ще продължат, и то може би за няколко години. С инфлация при сегашния й темп това може да означава, че стойността на кеша ще намалее наполовина само за 12 години. Доходността на акциите може да е под инфлацията, но често е по-добра от тази на облигациите и със сигурност по-добра от възвръщаемостта, която ще получите от кеша.

 

Не забравяйте също, че рецесиите не винаги водят до спадане на пазарите на акции. FTSE беше стабилен през 1990 и 1991 г., когато Обединеното кралство беше в рецесия. Повечето биха възразили, че сривът на финансовия пазар през 2008 г. е причинил рецесията, а не обратното, а по време на рецесията през 2020 г., породена от Covid, пазарите завършиха годината силно. Но във всеки от тези периоди някои сектори се представяха много по-добре от други. Избягването на уязвимите сектори беше жизненоважно.

 

Следователно може да е време да балансирате портфолиото си, като се наклоните към сектори, които се справят добре с инфлацията. Бъдете проницателни. Предпазлив съм към компаниите, за които хората твърдят, че могат да прехвърлят разходите върху клиентите. Не всички могат, както от Greggs (британска верига пекарни – бел. прев.) посочиха наскоро.

 

Не се изкушавайте просто да изхвърлите всичките си технологични акции с високо растеж. Тези със скромен брой служители, ниски разходи за суровини и силна ценова мощ би трябвало да са малко засегнати от инфлацията. По-малко зрелите компании „еднодневки“ бяха драстично преоценени по основателна причина. Утвърдените такива като Microsoft, Alphabet (която е собственик на Google) и Amazon също понесоха удар (спад между 15 и 18 процента тази година). И все пак те обявиха силни печалби, все още растат и може да се твърди, че представляват справедлива стойност по текущите си цени и заслужават място в портфейла.

 

Много от най-добре представящите се акции тази година са на петролни компании. Ако сте ги държали, идва ли момент, в който трябва да осребрите печалбите си? Моето мнение е, че производителите на изкопаеми горива в крайна сметка ще се върнат към състоянието на свръх предлагане, след като всяко западно правителство има дългосрочен план да намали значително употребата на техните продукти. Ще отнеме време, но когато настъпи, бързането към изходите може да се превърне в паническо бягство. Така че вярвам в спокойното тръгване навреме, вместо да се чака, докато се наложи да се бяга.

 

За разлика от петролните акции много промишлени минерали, като медта, са съществена съставка за бъдещето с по-ниски въглеродни емисии. Ние инвестираме в добив въпреки екологичните предизвикателства. В действителност приветстваме допълнителните разходи, които правят най-добрите добивни компании, за да подобрят факторите за околната среда и безопасността, дори ако акционерите няма да видят пряка полза години. По-добре е да имаме листнати действащи добивни компании, отколкото такива с по-ниски стандарти, запълващи празнината.

 

Харесвам също телефонни, железопътни и здравни акции. Тези индустрии имат дълга история на устойчиви парични потоци по време на инфлация и дори рецесия. Последният път, когато инфлацията в САЩ бе по-висока, беше в края на 70-те и началото на 80-те години. Тя достигна връх от 14,8% през 1980 г. Между януари 1976 г. и декември 1980 г. Dow Jones Transport Index се представи по-добре от Dow Jones Industrial Average със 103%.

 

По-общо казано, харесвам компании от сектори с високи бариери за навлизане, висока възвръщаемост на инвестирания капитал и малък дълг. Те изглеждат най-добре позиционирани да повишат дивидентите в реално изражение.

 

Това изглежда като момент да намалите очакванията за растежа и да се съсредоточите върху гарантирането, че портфолиото ви е добре балансирано и устойчиво. Ако преминете през този период относително невредими, ще бъдете в добра позиция, когато икономическите и инвестиционните условия се подобрят. В този момент всички ще си тананикаме по-весела мелодия.

 

Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа