Ким Чен-ун призова армията за справяне с кризата от Covid-19

Ким Чен-ун призова армията за справяне с  кризата от Covid-19
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.05.2022
  • Сподели:

Ким Чен-ун разкритикува реакцията на пандемията на Северна Корея и нареди на армията да помогне за разпространението на лекарства, съобщиха държавните медии в понеделник. 50 души са починали, откакто за първи път той съобщи за огнище на Covid-19. След като две години отричаха, че Северна Корея е имала случаи на Covid-19, миналата седмица официални лица потвърдиха, че в страната има огнище на Covid.


Повече от един милион души са се разболели, съобщиха държавните медии, въпреки че Ким нареди блокиране в цялата страна в опит да забави разпространението на болестта сред неваксинираното й население.


В знак на това колко сериозна може да е ситуацията, Ким остро разкритикува здравните служители за техния отговор на превенцията на епидемията – по-специално за неуспеха да поддържат аптеките отворени 24/7 за разпространение на лекарства. Той нареди на армията да се заеме с „незабавното стабилизиране на доставките на лекарства в Пхенян", където щамът Omicron беше открит миналата седмица.


Ким лично наблюдава почти ежедневните извънредни заседания на Политбюро. Северна Корея има една от най-лошите здравни системи в света, с лошо оборудвани болници, малко отделения за интензивно лечение и без лекарства за лечение на Covid или възможност за масово тестване, казват експерти.


Северна Корея поддържаше строга блокада заради коронавирус от началото на пандемията, но с масовите огнища на Omicron в съседните страни, експертите казаха, че е неизбежно Covid да се промъкне и там. Публичната критика на Ким е знак, че ситуацията на място е мрачна, каза Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул. „Той посочва цялостната неадекватност на карантинната система", каза той.


По-рано Ким заяви, че „страната ще се учи активно от китайската стратегия за управление на пандемията", според KCNA. Китай – единствената голяма икономика в света, която все още поддържа политика на нулев Covid – се бори с множество огнища на Omicron с блокиране в някои големи градове, включително финансовия център Шанхай, което предизвиква нарастващо обществено разочарование.


Преди това Северна Корея отхвърли предложенията за ваксини срещу Covid от Китай и схемата Covax на Световната здравна организация, но Пекин и Сеул обявиха нови предложения за помощ след обявяването на огнището.


Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Сеул по-късно тази седмица, като дискусиите за оръжейните програми на Пхенян и избухването на Covid-19 вероятно ще оглавят програмата на посещението.

Станете почитател на Класа