Командир на батальона Азов моли за помощ за изход от Мариупол

Командир на батальона Азов моли за помощ за изход от Мариупол
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.05.2022
  • Сподели:

Членове на украинския батальон "Азов", заклещени в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, заявиха, че се страхуват, че ще бъдат убити, ако бъдат заловени от руските сили, като умоляваха украинските власти да помогнат за организирането на изхода им.


Говорейки пред медиите от вътрешността на обсадената стоманодобивна фабрика, командир и лейтенант на Азов, изглеждащи мършави и бледи, казаха, че са защитили града за народа на Украйна и останалия свят и се нуждаят от трета страна, която да преговаря за излизането им, независимо дали по суша или море. Смята се, че в завода има 2000 войници, 700 от които са ранени. Всички цивилни, които са били в завода, са евакуирани, според командира на "Азов" Денис Прокопенко.


Лейтенант Илия Самойленко се закле да се бие, казвайки, че неговите другари разбират, че ще бъдат убити, ако бъдат заловени и че ако се предадат ще бъде „подарък" за врага. „Капитулацията не е опция, защото Русия не се интересува от нашия живот".


Те разкритикуваха украинското правителство за това, че празнува евакуацията на няколко десетки цивилни през последните няколко седмици, като същевременно не успя да подготви Украйна през последните осем години за това, което според тях е било неизбежна война с Русия.


„Правителството позволи това да се случи на 25 000 души", каза Самойленко, говорейки за броя на цивилните в Мариупол, които според него са загинали. „Вършим си работата и си я вършим добре. Някои от политиците не си вършат добре работата", каза Самойленко, който също каза, че Азов е убил 2500 руски войници от 24 февруари до 25 април.


От Азов казват, че са на повече от 100 км от най-близките украински сили и не могат да стигнат до безопасност без помощ от украинските власти.


Батальонът "Азов" заема централно място в оправданието на Русия за нахлуването в Украйна. Русия твърди, че неговите членове са неонацисти, които са отговорни за „нацифицирането" на Украйна.


Азов се сформира като доброволчески батальон през 2014 г., за да се бори с подкрепяните от Русия сили и е известно, че някои от неговите лидери поддържат крайнодесни възгледи. Но от 2015 г. той е част от украинската армия и вече не привлича само крайнодесни бойци.


Самойленко отказа да каже колко войници са останали в завода или да говори за техните доставки, като каза, че това е секретна оперативна информация. Бойците казват, че моралът все още е висок, въпреки че са подложени на почти постоянен обстрел. "Благодарни сме за подкрепата от света и това може да помогне. Хората видяха кои сме", каза Самойленко.

Станете почитател на Класа