Указ за носене на бурка в Афганистан

Указ за носене на бурка в Афганистан
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.05.2022
  • Сподели:

Въпреки всичко, което се случи с нейната страна откакто талибаните завзеха властта миналия август, 29-годишната Нафиса все не е вярвала, че ще дойде ден, в който няма да може да усети слънцето върху лицето си, докато се разхожда по улиците на Кабул.


И все пак в събота зловещото талибанско Министерство за пропаганда на добродетелта нареди Нафиса, заедно с милиони жени в Афганистан, в идеалния случай изобщо да не напуска къщата. Ако го направят, те трябва да бъдат напълно забулени и никога да не показват лицата си публично. Ограниченията изискват жените да носят бурка, покривало от главата до петите, което позволява на жените да виждат само през малка решетка на нивото на очите, или пълен никаб, който покрива лицето, но не и очите. Повечето афганистански жени вече носят някаква форма на хиджаб, но много в градове като Кабул преди са покривали само косата си.


„Талибаните нямат никакви планове за Афганистан, освен да налагат ограничения върху жените", казва Нафиса, която казва, че отхвърля последните опити на талибаните да изтласкат афганистанските жени в сянка. „Не приемам задължителния хиджаб и никога няма да нося бурка".


Заедно с указа талибаните издадоха подробен набор от ограничения и наказания, които правят членовете на семейството на жените отговорни за спазването им, а жените са заплашени от глоби и затвор, ако бъдат видени на публично място разкрити. Ако жените, работещи за правителството, излязат без забулени лица, те ще бъдат уволнени, а талибаните също ще загубят работата си, ако техните роднини не спазват новите ограничения.


За много жени в Кабул указът идва на фона на кампания на тормоз и насилие от страна на талибаните и техните улични наставници, която се засилва през последните месеци. Млади жени в столицата казват, че религиозната полиция се е окуражила да обикаля по улиците на града, търсейки извинения да разпитват, сплашват и бият жени, защото носят цветни дрехи, дънки или пътуват без спътник мъж.


Последните ограничения са част от съгласувана кампания за връщане назад от десетилетия напредък в правата на жените в цялата страна. Когато завзеха властта през август 2021 г., талибаните твърдяха, че са се променили и ще зачитат правото на жените на обществен живот, но оттогава са отнели правото на жените да пътуват сами и да работят извън здравеопазването и образованието.


Мисията на ООН за помощ в Афганистан (UNAMA) осъди указа за покриване на лицето като най-новата атака срещу правата на жените, но вярва, че ще се прилага стриктно заради широкото международно осъждане. „Информацията, получена от UNAMA, предполага, че това е по-скоро официална директива, отколкото препоръка, и че тя ще бъде приложена".

Станете почитател на Класа